Начало / Любопитно / Станции за книги и медиатеки заменят традиционните библиотеки

Станции за книги и медиатеки заменят традиционните библиотеки

Сега събират хората и предлагат много повече от книги

University-of-Aberdeen-New-Library-inside-e1438761226578

Модерното разбиране за библиотека надхвърля обичайната представа на мнозина за тъмни помещения с безкрайно дълги полици, по които са подредени книгите. Всъщност и библиотеките се променят заедно със света ни. Общото със строените преди столетия е архитектурната им осанка – и тогава, и сега именно библиотеките са носители на нови стилове, смели експерименти и завидно майсторство.

Казва се, че именно библиотеките са авангарда на човечеството. Затова и проектите, които се раждат днес, имат за цел да погледнат и в бъдещето, вместо да преповтарят излишно миналото. В същото време магията им все така се ражда от самите книги, от книжарите и общуването с останалите читатели.

Библиотеките винаги са имали за цел да разчупят мисленето ни – ето доказателства от целия свят

Library-of-Ruzomberok-University-outside-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Университетската библиотека в Ружомберок

Част е от Католическия университет в словашкия град, като покрай нея постепенно възниква и нов кампус. Разположена е на повече от 2000 кв. м. Разполага с около 800 хил. библиотечни единици. Гостите на библиотеката пък могат да си изберат някое от общо петстотинте работни места. Има и конферентни и изложбени зали.

University-Library-Freiburg-outside

Университетската библиотека във Фрайбург

Новата сграда на немската библиотека се ражда през 2015 г. след основна реконструкция на дотогавашната. Днес учреждението се разпростира на 41 хил. кв. м. Местата за четене, учене или работа са около 1700. Фондът се състои от около 700 хил. единици, като посетителите могат да ги заемат и с помощта на автоматите в сутерена.

Riverside-Library-in-Tongling-China-outside-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотека „Ривърсайд“ в Тунлин

Построена е преди девет години на брега на китайската река Яндзъ. Мнозина идват тук просто да си починат и да се насладят на гледката. Една от целите пред библиотеката е да съхрани историческата памет на града. Тунлин се намира в Източен Китай, като е дом за малко повече от 700 хил. души.

Bima-Microlibrary-outside-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Минибиблиотека „Таман Бима“ в Бандунг

Дело е на архитектурно студио от индонезийския град. Разполага само със 160 кв. м, като е разположена на открита сцена, която се използва за представления или концерти от местните. Фасадата е особено любопитна, тъй като е изградена от 2000 рециклирани кутии за сладолед. Идеята е такъв тип малки библиотеки да отворят врати в цяла Индонезия.

Multimedia-Library-in-Auneau-outside-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Мултимедийната библиотека в Оно

Французите ѝ казват даже медиатека – място, на което може да се възползваме от съдържанието на най-различни медии. Точно тази в Оно отваря врати през 2019 г. От читалнята се разкрива хубава гледка към сърцето на града, който се намира в северната част на страната. Библиотеката е разположена на площ от 350 кв. м, а общо библиотечните единици са 18 хил.

Story-Pod-in-Newmarket-Canada-picture-1

Станция за книги в Нюмаркет

Мъничката библиотека се намира в сърцето на канадския град и представлява буквално кубче за книги. Площта му е под 6 кв. м, но изглежда впечатляващо, когато стените се отворят и заемат формата на книга. Станцията за книги работи от 2015-а, като за нея се грижи местната общност.

Cedar-Rapids-Public-Library-outside-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Обществена библиотека в Сидър Рапидс

През 2008-а немалкият град в Айова преживява голямо нещастие – наводнение, дошло от река Сидър, унищожава градската библиотека. Само пет години по-късно врати отваря новата, която се шири на 94 хил. кв. м. Сградата изобилства от модерни технологии, като в същото време пести ресурсите на околната среда. Едно от достойнствата ѝ е това, че е премахната границата между книжари и читатели.

Exhibition-Pavilion-and-Library-Guiyang-inside-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Павилион за книги в Гуейян

Историята му е интересна – строителна фирма изгражда временен павилион от фургони, който служи като канцелария за продажба на изгражданите жилища. След като работата приключва, от фирмата искат да го отстранят, но от местното архитектурно студио „Ван Уан Архитектс“ имат друга идея… Те убеждават собственика да превърне павилиона в малка уютна библиотека за местната общност. Изградени са две нива, читателски места, а лавиците са буквално от земята до тавана.

Bishan-Public-Library-in-Singapore-outside-e1438761111894

Обществена библиотека в Бишан

Сингапурската библиотека отваря врати през 2006 г. Разполага с около 250 хил. заглавия, подредени на четири етажа и в сутерена. Интересно решение са нишите за четене, които буквално излизат от сградата. Според архитектурното студио „Лук архитектс“ те създават усещането, че си на дърво – свободен и с книга в ръка.

Cooroy-Library-outside-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Библиотека „Курой“

Площта ѝ е 1600 кв. м – част е от амбициозния план на едноименния град в австралийския Куинсланд да създаде културна мрежа, включваща галерията, главната улица, парка и библиотеката. Към нея има изграден и технологичен център с обучителни помещения. Разбира се, не липсва и класическа читалня, пък и кафене.

Информация и снимки: ebookfriendly.com

Прочетете още

Uvodni01

Библиотеките на бъдещето – улични и достъпни

Новите технологии позволяват книгата да е по-близо до нас Концепцията за библиотеките на бъдещето е …