Начало / Любопитно / Инфлацията принуди германците да свият разходите за книги

Инфлацията принуди германците да свият разходите за книги

Най-продаваната книга за 2022-а е „Уроци по химия“

Jacqueline Ryser_Basellive Buchtipp_September 2022_Cover

Книжният пазар в страната изживява по-слаба година – поне на фона на пандемичната 2021-а, когато на всичко отгоре книжарниците бяха затворени с месеци. Въпреки това обаче тогава продажбите скочиха с почти 5%. Затова пък през 2022-а се забелязва спад от около 2%.

2022-а беше сложна за книжния пазар”, казва Карин Шмид-Фридерикс, която е президент на Съюза на немските книгоразпространители. Според нея основните проблеми са били с доставките, но също така с по-високите разходи, например за електроенергия. Всичко това на фона на по-малки продажби. „Инфлацията кара читателите да помислят добре как ще похарчат всяко едно евро”, добавя Шмид-Фридерикс.

Статистиките сочат, че най-продаваната книга на немския пазар през 2022 е романът на Бони Гармъс „Уроци по химия“. Действието по страниците се разиграва през 60-те на миналия век. Разказва за самотна майка, която губи работата си заради бременността. Затова загърбва кариерата си на учен и започва собствено готварско предаване, в което призовава жените да надигнат глава.

Книгата е хит не само в Германия, като по нея се снима и телевизионен сериал – в главната роля е Бри Ларсън. Засега няма обявена дата за премиера от страна на Apple TV, която стои зад продукцията. „Уроци по химия“ се превърна и в един от най-обсъжданите дебюти през миналата година – очевидно, че е станала любима и на читателите в Германия.

Karin-Schmidt-Friedrichs-100__v-HintergrundL

Инфлацията кара читателите да помислят добре как ще похарчат всяко едно евро”, казва Карин Шмид-Фридерикс, която е президент на Съюза на немските книгоразпространители

Информация и снимки: Bücherträume, Buchhandlung FunkBasellive и WDR

Прочетете още

hands-1853302_1280

Номофобията вече изпреварва пушенето и шопингманията

Все по-често я приравняват към психическите заболявания Мобилният телефон е част от съвременния ни живот, …