Начало / Свят / Тимъти Снайдър: Грешките в миналото носят кръвопролития сега

Тимъти Снайдър: Грешките в миналото носят кръвопролития сега

Авторът на „За тиранията” получи новоучредена награда

3cab6cd11aac363db9fba3dcaad7d175

Американският историк предизвика фурор в Ютюб с онлайн лекциите си, посветени на историята на Украйна. Абонатите на канала му  за кратко станаха стотици хиляди.

Сега Тимъти Снайдър стана носител и на наградата за критика и журналистика „Силвърс-Дъдли, която се връчва едва за втори път. Наречена е на дългогодишния редактор на престижното списание „Ню Йорк Ривю ъф Букс“ и неговата съпруга.

53-годишният преподавател в Йейл е отличен в категорията журналистика за грижливо проучените, исторически достоверни есета и книги, които с ерудиция и в дълбочина разясняват сегашните политически процеси. Наградата върви с паричен бонус в размер на 30 хил. долара.

Тимъти Снайдър е известен както с „Пътят към несвободата”, така и с „Кървави поля” или „За тиранията”. В центъра на проучванията му е историята на Централна и Източна Европа. За тях е получил и редица европейски отличия. Преди време обаче ученият премести фокуса си върху настоящето. Според тезата му политици и социолози не са в състояние да обяснят бързо променящия се свят. Затова и Снайдър започна да обръща в работата си повече внимание на проблеми като климатичните промени или геополитическите спорове. Според него има съществен риск да повторим събитията от първата половина на миналия век.

На първо място обаче трудовете му са ориентирани към американците. Снайдър беше и един от най-големите критици на бившия президент Доналд Тръмп. След бруталното нападение на Украйна историкът започна да разяснява и сложната история на този район от света. „Ню Йорк Таймс“ дори публикува негова статия, наречена „Да го кажем ясно: Русия е фашистка държава”.

Снайдър подготви и цикъл от лекции за университета в Йейл, разясняващ историята на Украйна. Споделени през Ютюб, някои от тях имат над милион гледания. „Това е възможност да се върнем към историята – казва той. – По този начин ще ни стане ясно как въобще е възможна такава война.”

Според данните на университета лекциите на Снайдър за историята на Украйна са проследени в 70 страни по света. „Цикълът от лекции предоставя богат исторически контекст, за да можем да разберем случващото се в момента”, описва работата на колегата си Тамар Гендлер, философ и декан на факултета по обществени и хуманитарни науки в Йейл. Точно този семинар е в основата и на спечелената от Снайдър сега награда. Сред другите отличени са литературният критик Парул Сегал от сп. „Ню Йоркър“ и Кейтлин Дикерсън от сп. „Атлантик”.

timothy

Тимъти Снайдър нашумя със „За тиранията”. В книгата си писателят описва „двадесет урока от 20. век“. „Пътят към несвободата” е задълбочено изследване на съвременната история. Миналата година излезе и „Кървави поля” – за мракобесническата идеология, довела Европа до милиони жертви

Информация и снимки: Yale University и Institut für die Wissenschaften vom Menschen

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …