Начало / Критика / От купчинката с непрочетени: Колекция от емоции предлага „Книга за лятото”

От купчинката с непрочетени: Колекция от емоции предлага „Книга за лятото”

За още повече настроение в дългите топли дни

leto

Мишел Гейбъл е име, което добре познаваме – нейната „Парижкият апартамент” се превърна в истинска сензация, като породи цяла вълна от книги, посветени на френската столица. „Книга за лятото” обаче диша в свой собствен ритъм, като носи подписа на хубавата проза, която създава американската писателка.

Имението Клиф Хаус е декор на историята, която разказва Мишел Гейбъл. Образите на три поколения жени се примесват по страниците, но въпросът е дали животите им ще зазвучат като симфония или… просто като какафония.

Много са случките, които тъкат повествованието на романа – всяка една изживяна от Сара, Руби или Бес. За да подсили драматизма на собствените ни животи, Мишел Гейбъл показва и безпощадността на природата. А над всичко това е неумолимото време, което изяжда чувства, идеали, че и животите ни.

Радостта и тъгата обаче са естествени наши състояния, напомня ни създателката на тази книга за лятото. Редувайки емоциите, които са способни да раздират човешката душа, тя създава великолепни 400 страници. И безкрайните летни дни са прекрасен момент да се заровите в тях. Защото написаното има свойството да вдъхва живот и на нашите копнежи. Може би ще видите живота си другояче… Или пък ще се влюбите. А заедно с това ще напишете и своя собствена „Книга за лятото”.

Мишел Гейбъл е финансист по образование. Започва да пише още на 10. Но едва на 31 поема по пътя към професионалното писателско поприще. Големият миг за нея идва с излизането на „Парижкият апартамент” през 2014-а. После остава в Париж за още една книга – „Ще се видим в Париж”. А след „Книга за лятото” излезе и друга, пак лятна – „Лятото, когато срещнах Джак”. В основата на сюжета на най-новата пак за са замесени книгите, като има и… френска връзка. Казва се „Тайната на книжаря”.

stažený soubor

Но сега разтваряме „Книга за лятото”. А тя е топла, лирична, завладяваща… точно онова, от което имаме нужда този сезон

От купчинката с непрочетени на Краси Проданов
Снимка на Мишел Гейбъл от kedm.org

Прочетете още

Toto3

Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Децата заслужават своите хубави мигове през лятото Немирният и палав герой е пример за непослушание… …