Начало / Любопитно / Библиотеките на бъдещето – улични и достъпни

Библиотеките на бъдещето – улични и достъпни

Новите технологии позволяват книгата да е по-близо до нас

Uvodni02

Концепцията за библиотеките на бъдещето е сътворена изцяло от изкуствен интелект – от берлинското студио за дигитален дизайн Ulises. Серията Cultural Constellations разглежда въпроса как биха изглеждали ключови обществени пространства след време – например автобусни спирки, пейки, места за отдих. Така се ражда и тази визуализация, в която чрез надуваем ПВЦ материал се създават уютни места, в които главен герой е книгата.

Основната идея на концепцията е културата да е достъпна – и на практика на улицата. Според Рикардо Ортс, създателят на студиото, книгата се явява основен носител на културни ценности в града. Точно четенето подкрепя чувството, че сме част от общност и подканя обитателите на един град или негов район да споделят пространство, в което важни са именно книгите. „По този начин работим за това книгите да са достъпни за всекиго – казва Ортс, – и заедно с това пропагандираме ползите от четенето за израстването в личен и обществен план.”

Новите улични библиотеки, както ги вижда и изкуственият интелект, са не само функционални, но и естетически привлекателни. Лесни са за инсталиране и също така лесно могат да бъдат преработени. Прозрачността им създава приятна атмосфера за четящите. Могат да послужат и като платформа за местните артисти или писатели, от която да представят своето изкуство.

Така автобусните спирки и дори пейките за отдих се превръщат в място с допълнителен заряд – благодарение на книгите. Новите улични библиотеки са и като спирачка пред вечното бързане и предлагат интересна алтернатива на постоянния градски стрес. Предлагат и възможността хората да се срещат и да разменят идеи.

Изкуственият интелект, използван от студиото Ulises, създава предпоставки за едно „позитивно“ бъдеще – по-близко до хората и по-приятно във визията си. Това е и отговор на апокалиптичната концепция за градове, в които властват промените в климата и отчуждението.

Ulises

В концепцията на Ulises градът е място за срещи – с книгите, приятелите, живота
Снимки и информация: ulises.ai

Прочетете още

sergiu-valena-_Drvb_c_72Y-unsplash

Френската библиотека откри отровни книги във фонда си

Сега са в карантина Книгите с арсен са още от 19. век, но няма данни …