Начало / Интервюта / Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Те са част от цялостния светоглед на Силвана Грънчарова, която ни даде стимул за нещо жизненоважно. Ще го откриете в този разговор.

-Г-жо Грънчарова, вашата книга „Дишай, за да живееш“ се оказа сред най-търсените заглавия напоследък. Знаехте ли, че толкова много хора се нуждаят от техники за дишане?

-На първо място съм много благодарна, че книжката „Дишай, за да живееш“ се прие с такъв голям интерес от българите. Благодаря на книжарници „Хеликон“, че я разпространяват, за да стигне до повече хора. Преди около 2 години, когато ковид влезе в живота ни и започна да поразява основно белите дробове и сърцето, аз се замислих за всичко, което съм учила и практикувала през последните 20 години – дихателни техники, йога, медитация и енергийни трансфери. Нашият духовен учител постоянно ни говореше за един вирус, който ще нападне човечеството и ни окуражаваше да прилагаме в ежедневието си всичко, на което ни учи, защото то ще ни спаси в тежки житейски ситуации.

Най-важното е, че всеки ден през тези 20 години бях дисциплинирана и виждах положителния резултат от наученото в живота си. Тогава реших да систематизирам своето знание, защото то се предаваше устно и не съществуваше в писмен вид. Така се роди един сборник с дихателни техники. Споделих го с някои приятели във фейсбук и получих много положителна обратна информация. Всички изразиха мнението, че трябва да доразвия темата и да я представя в книга. Осъзнах, че подобна книга може да помогне на много хора във всякакви ситуации и водена от желанието си да служа на хората и да препредам в разбираем вид всичко, което аз съм учила и практикувала цели 20 години, ме мотивира да напиша книжката в този вид.

234097_b

-Всички дихателни практики ли сте изпробвали лично?  

-Да, всички дихателни и медитативни техники са изпробвани лично от мен и от други, с добър резултат. Аз съм осъзнала, че правилното и пълноценно дишане е здраве, дълголетие и благоденствие. Дишам, значи живея. Всеки дъх е подарък за живота. В ежедневието си съм срещала много хора, които боледуват, стресират се или са нещастни, защото не знаят как да дишат правилно. Дишането е нашата вътрешна технология, за да сме живи. Животът ни е пътуването между първото вдишване и последното издишване. И това пътуване започва с първото вдишване – с първата глътка въздух. Смисълът на нашия живот е да се насладим на пътуването без да очакваме последната му спирка. Трябва да сме много съзнателни за всеки дъх по време на нашето пътуване, защото последният дъх в този живот, ще е първият дъх в следващия ни живот. Аз вече бях разбрала, че само чрез правилно дишане може да се промени качеството на живота на човека, да се открият нови светове и реалности.

Първо написах книжката на английски език за моите приятели от международната организация ХУЕСА, с които учим и практикуваме заедно. Представих книжката на една международна среща и всички те я приеха като учебник и ръководство за прилагане на дихателните техники и ми споделиха, че всеки човек трябва да притежава подобен сборник от дихателни техники в библиотеката си и в дома си, за да ги използва при необходимост. Така се появи книжката „Дишай, за да живееш“ и на български език. В рамките на ХУЕСА книжката е преведена на около 14 езика и е учебно помагало за хиляди хора по света, защото дишането е здраве и дълголетие и всеки дъх е преклонение към живота.

-Можем сами, или е нужен учител, който да ни напътства в дихателните техники? 

-Повечето от дихателните техники в книжката са лесни и могат да се изпълняват от всеки човек без да е необходим учител. Те са описани подробно на разбираем език и е обяснено приложението им. Не може да има безполезна или вредна дихателна техника, защото дишането е живот.

Моята препоръка към читателите е първо да прочетат книжката, за да се запознаят с нейното съдържание, след което да я препрочетат, като се опитат да направят всяка една техника поотделно. Ако имат време и възможност могат да правят по 5 техники на ден, за да усетят ползата и влиянието на техниките върху себе си и да преживеят ефекта им. С практиката човек може да избере най-добрите техники за себе си и да ги прилага при нужда.

-Има ли някакво предупреждение, ако не сме в добро здраве?

-За изпълнението на някои техники е необходима предварителна загрявка за увеличаване капацитета на белите дробове за правилното им изпълнение. Има специална забележка, кои техники не бива да се изпълняват от жени в менструация или бременност. При изпълнението на други техники, човек може да получи световъртеж, или да му стане лошо заради мощния прилив на кислород и енергия. Когато изпълнява дихателните техники, всеки трябва да е съзнателен и да се самонаблюдава, за да не надминава собствените си възможности и да тренира постепенно, ако някоя техника е по-сложна. Уверявам ви, че в книжката всички дихателни техники са в името на здравето на човека. В момента в собствения ми youtube канал, заедно с моята асистентка Христина Топалова (Инка) излъчваме серия от тематични видеа с обяснения за най-доброто приложение на дихателните техники в различни сфери на живота – например: дишането и емоциите, дишането и храненето, дишането и общуването, дишането и ума и т.н. Може би в бъдеще ще организираме практики, отговори на въпроси и може дори да издам допълнение към тази книжка с още практически приложения на дихателните техники в живота.

-Как бързо да си помогнем с дишане, особено при стресови ситуации, силна болка, внезапен гняв? 

-Това е много важна тема. Наистина, ако човек успява съзнателно и бързо да превключва от състояние на стрес или „борба или бягство“, към състояние на спокойствие или „всичко е добре“, тогава ще има пълен контрол над емоциите си и лесно и бързо ще преодолява състоянията на гняв, болка, страх, и ще успява да запазва самообладание и увереност в ситуации на публични изяви. В книжката всички подобни сценарии са описани задълбочено.

По принцип ние дишаме плитко и непълноценно, и не използваме капацитета на дихателната си система. Когато белите дробове не се използват пълноценно, ние натрупваме страх, несигурност, съмнения, чувство за малоценност, които могат да се изчистят основно със съзнателно дишане и по-конкретно с дълбокото издишване. Много важно правило е, че за да се вдишва пълноценно и дълбоко, трябва на първо място дълго да се издишва. Дългото издишване означава дълъг живот, защото когато издишваме дълбоко, ние изхвърляме не само остатъчния въглероден двуокис, но и много токсини, бактерии и други ненужни за тялото ни вещества, както и много отрицателни емоции, които не служат за нашето личностно развитие. Плиткото повърхностно и учестено дишане е една от основните причини за стреса, безпокойството и непрестанното желание да контролираме живота. Когато дишаме спокойно, дълбоко и ритмично и дишаме коремно, дълбоко, ние не се безпокоим за нищо и не „попадаме в капана“  на някоя житейска ситуация.

Когато дишаме коремно, ние сме стабилни и нищо не може да ни разклати. От векове в много култури са имали разбирането, че, за да си непоклатим, трябва да се движиш и да дишаш от корема. Изобщо разбирането за слънчевия сплит и огъня в коремната област са в резултат на едно дълбоко осъзнаване за силата, която се концентрира в тази част на тялото. Много важно е да се диша коремно, както е описано в „основната дихателна техника“ и още по-важно е, когато вдишваме да си представяме, че заедно с кислорода приемаме и енергия, която зарежда всяка клетка и ù дава живот. Когато издишваме си представяме, че се освобождаваме от всичко, от което нямаме нужда в живота си – може да е болест, стрес, токсично взаимоотношение, проблем или нещо друго, което пречи на нашето щастие. Дълбокото коремно дишане трябва да стане нашето нормално дишане. Когато се диша съзнателно и се правят дихателни техники, човек е тук и сега, в настоящия момент и отваря съзнанието и чувствителността си за всичко, което се случва с него и около него в заобикалящата го среда.

Важно е също да дишаме свободно и през двете ноздри на носа, т.е. те да са еднакво свободни и отпушени, защото това активира и двете полукълба на мозъка ни и те работят заедно и обединено. Затова се препоръчва да се прави техника за пречистване на носа поне веднъж на ден, за да можем да дишаме свободно и през двете ноздри. Когато мозъкът ни е обединен, нашата работоспособност се увеличава, не се стресираме и изпълняваме ежедневните си ангажименти с радост и ефективност. Човек трябва да е много съзнателен за всичко, което му се случва.

Например, при внезапна болка трябва веднага да регистрира ситуацията, при която тази болка е възникнала и да направи техника 19 – тази енергия не е моя. Ако проблемът е хроничен се препоръчва техниката 23 – за освобождаване на емоционалните спомени. При силен стрес може да направи техника 35 – за затваряне на 5-те сетива или техника 40, която е мощно анти-стресово „хапче“.

Когато изпитваме гняв към някой или нещо, само трябва да се сетим да изречем на ум или на глас хавайската молитва – „съжалявам, прости ми, благодаря, обичам те“. Това са 4 думи, които отварят нови измерения и мирът и спокойствието се случват мигновено. Има още много други бързи техники, с които човек може да се балансира, да се калибрира, за да възстанови баланса и равновесието си, и да живее в спокойствие и удовлетвореност. Много важно условие е да седим или стоим с изправен гръбначен стълб, което подравнява енергийните ни центрове и балансира органите и системите по вагусния нерв. Сутрин и вечер може да си правим равносметка за изминалия или предстоящия ден, да съберем енергията си и да вкараме съкровените си мечти в „лотуса на желанията“.

2. South Africa

-Дишането би ли променило цялостното ни възприятие за света, или обратно – да дишаш правилно, е следствие от определен начин на живот?

-Може и така да се каже, но, тук най-важното е, човек да познава себе си и да бъде съзнателен за всичко, което му се случва и бързо да си прави равносметка защо е попаднал в такава ситуация. Енергийният калкулатор помага да разберем какво ни дава енергия и какво ни я отнема и да не правим неща или да бъдем на места, които изчерпват енергията и кислорода ни.

Нужна е практика, самодисциплина и да познаваме себе си, а не да живеем на автопилот и да дишаме автоматично. Да, всеки човек диша и затова е жив, но ако дишаме съзнателно и пълноценно и можем съзнателно да приемаме кислород и енергия и да издишваме въглероден двуокис и токсини, тогава качеството на живот ще е съвсем различно, и тогава ще сме здрави, докато сме живи и ще живеем в благоденствие. Дишането помага да създадем вътре в себе си едно различно време и пространство и да се научим да спрем прекомерната си активност. Когато дишаме съзнателно и когато знаем, че дишаме, ние спираме за кратко с това, което правим и оставаме в тишина. В такъв момент най-важното е да усетим вътрешен покой.  Създава се една празнота, пространство, което е извор на творческо вдъхновение. Целта не е просто външно да спрем с някакво действие или да замълчим или да избягаме сред природата. Когато дишаме съзнателно или въздишаме, или медитираме в тишина, ние си даваме кратка почивка от това, което правим, от забързания ден, за да се потопим в празното пространство, което е запазено само за нас самите. Трябва да се научим да се самоизключваме, да оставим всичко друго, да спрем между две важни задачи поне за 5-10 минути.

-Как да отмерваме дишането си?

-Ритъмът на дишане за всеки човек е уникален и различен – никой не диша като другия. Съзнателното дишане ни държи в настоящия момент – където единствено се случват всички промени. Само когато усещаме дишането си и знаем, че дишаме, ние сме „тук и сега“ и даваме почивка на ума си от ненужните мисли. Дълбокото и съзнателно коремно дишане обогатява и разширява съзнанието ни. При него се увеличава жизнената вместимост и капацитет не само на белите дробове и гръдния кош, но и увеличава пространството за сърцето ни да бие свободно и ума да създава нова реалност. Дълбокото и съзнателно дишане може да стане нормалното дишане за човека, който го упражнява. Може да се диша дълбоко коремно винаги през целия ден, особено ако има физическа, емоционална или умствена умора, или когато човек е стресиран, напрегнат, объркан, неуверен, когато е изгубил надежда или се чувства безпомощен или негативен. Основното дишане активира парасимпатиковия дял на нервната система и човек превключва от състояние на стрес и „борба или бягство“ към режим на почивка, отпускане и всичко е „супер добре“. Ритъмът на дишане се успокоява, забавя и балансира. Ударите на сърцето също намаляват и се появява яснота и бистрота на ума. Клетките се изпълват с кислород и се зареждат с енергия. Ефектът на отпускане и почивка е мигновен. Човекът е спокоен, омиротворен – с бистър ум, в настоящия момент. Ако не запомните нито една друга дихателна техника, дълбокото коремно дишане ще направи чудеса за личностното ви израстване, ще открие нови възможности и хоризонти в живота ви. Може да си навиете алармата и да правите по 3, 6 или 9 дълбоки вдишвания и издишвания на всеки час. Не забравяйте, че приемате енергия заедно с кислорода при вдишването, а при издишването изхвърляте от себе си всичко, което не ви е нужно или ви пречи.

5. Zambia

-Разкажете ни за метода ХУЕСА, за който говорите в книгата. Предполагам неслучайно Европейският му център е в Босна и Херцеговина, място с особена енергия.

-Методът се практикува от 1989 г. и се състои от теория, дихателни техники, медитация, йога и други енергийни упражнения, които са систематично подбрани и структурирани в този метод. Те са достъпни и лесни за изпълнение за всички възрастови групи – от 12 години нагоре; и целят физическо, психическо, емоционално и духовно здраве, благополучие и благоденствие. Методът е съвременен, отговаря на динамиката на бързите промени в живота и разглежда темите от научна и енергийна гледна точка и изгражда моста между науката и духовността. В основата на метода е активирането на седемте основни енергийни центъра (чакри) в нашето тяло, които са отговорни за нашето ежедневно физическо, психическо, емоционално и енергийно равновесие и здраве. Практикуващите изучават различните аспекти на енергията и енергийните центрове и тяхното влияние върху живота – подобряване на здравето, постигане на хармонични взаимоотношения, овладяване на стреса, повишаване на работоспособността и концентрацията и много други практични неща. Освен това се преподават техники за енергийно пречистване на вода, храна и много други полезни приложения и средства. Ние сме многомерни същества и всяка една наша същност трябва да е хармонична с останалите, за да живеем по-щастливо, да сме физически, емоционално и духовно здрави и да живеем в благополучие.

-Чели сме за Босненските пирамиди, някои хора лично са били там. Аз се зареждам дори само като слушам за тях, каква е връзката им с метода ХУЕСА?    

-Методът ХУЕСА изучава и практическото приложение на свещената геометрия в живота и особеното значение на пирамидалната структура. Разбираме, че човекът е антената или пирамидата, която свързва небето и земята, майката Земя – с необятния Космос. В анатомията на човека има много пирамиди и пирамидални структури. Получаваме повече информация за неограничените способности на човешкия мозък и взаимодействието между ендокринна, нервна и енергийна система за здраве и благополучие. Всеки учи според желанието си и с неговото темпо. Няма изпити или оценки, но всеки изпитва благотворното влияние на метода чрез практиката си.

Когато споменаваме за свещена геометрия и пирамиди, да – вие правилно отбелязвате, че един от основните световни центрове на ХУЕСА е в Босна и Херцеговина, в град Високо, където е Долината на Пирамидите, близо до Сараево, столицата на Босна. Аз имах щастието да съм директор на ХУЕСА в Босна от 2013 до 2021 година и цели 7 години бях потопена в тази прекрасна енергия. Практикуващите метода на ХУЕСА изучават методично и последователно различните проявления на универсалната енергия и как да я използват по-ефективно в ежедневие. Затова, когато за първи път посетихме град Високо през септември 2013 г. заедно с една малка международна група, водена от нашата духовна учителка, всички ние усетихме енергията в Долината на Пирамидите и тунелите. Пирамидата е една от основните структури, които изучаваме и дотогава не бяхме чували много за босненските пирамиди. Запознахме се с проф. Османагич, който е пирамидолог и основател на проекта за босненските пирамиди и от него научихме още повече за пирамидите в Босна и по-света. Затова град Високо стана средище и център на ХУЕСА. Нашата организация има място точно под Пирамидата на Слънцето и там ежегодно се провеждат лагери и семинари за практикуващите от целия свят и техните приятели. Има научни доказателства, че тези пирамиди са поне на 36000 години, но според нас в ХУЕСА, те са може би на 200000 години от времето на първите цивилизации на Земята, лемури и атланти, което означава, че в България и на Балканите има подобни структури. Мога да спомена Магура, която е двойна пирамида и много други пирамидални структури в цялата страна, които приличат на хълмчета, планини или могили, но това е друга много интересна тема. Босненските пирамиди са най-малко 5 и са наречени от проф. Османагич – Пирамида на Слънцето, Луната, Любовта, Дракона и Храмът на Майката Земя. Скоро беше открита и Пирамидата на Водата. Има и няколко тумулуса (или конусовидни структури, които са с по-висока енергия дори и от пирамидите). Всички те са обособени в мрежа по енергийните линии на Земята заедно с много други пирамиди по света. В България, тумулус е Кухата могила край град Поморие. Това са уникални структури – портали, които са място за пътуване в Космоса и преминаване през измеренията и също имат лечебни и много други свойства за благоденствието на човека. Тези пирамиди изглеждат като планини и много хора с пренебрежение и недоверие подхождат към темата. Но за тези, които работят с универсална енергия или други духовни методи, това са енергийни станции, които захранват целия Космос. Разбира се всеки има право да избере в какво да вярва и как да живее – на автопилот като диша плитко и непълноценно или, като диша дълбоко и осмисля живота си. Когато се посещават енергийни места, като Босненските пирамиди и други, човек трябва да е много съзнателен и да се отнася с уважение към невидимия свят от другите измерения. Задължително подобни места трябва да се посещават с просветен водач.

-Вие имате интересна биография. Логичният въпрос е – тя луда ли е :) след това, което пише на задната корица – че сте се отказали от висока позиция в банковата сфера, на международно ниво? 

-Да, може би бих попаднала в дефиницията за „лудост“, но това е тази лудост и вдъхновение, които те правят жив и те мотивират да изследваш чудесата на живота. Правя това, което обичам и обичам това, което правя. Гледам на света с детско любопитство, философска мъдрост и житейска опитност. В живота си имах няколко повратни момента – от английската гимназия в Русе, с пълно отличие, се отдадох на професионалния спорт и завърших НСА (тогава ВИФ) с отличие и успешни спортни постижения в големия баскетбол на България на световно и олимпийско ниво. След това от баскетболното игрище започнах работа в банковата система – цели 21 години, от които 4 години в Лондон и след това 2 години като  един от тримата управляващи клона на Ситибанк в България. Краят на банковата ми кариера беше през 2012 година, когато реших да изоставя тази позната кариера и ежедневие, за да скоча в неизвестното и да откривам нови светове. И това се случи – и досега, уча всеки миг, ден след ден, от всичко и от всеки. Посетила съм над 65 държави по света и съм един от малкото хора, които могат да правят Тайландски масаж, който изучих в кралския храм Уат По, в Банког, Тайланд. Създала съм над 10 комплекса по йога и самомасаж, които се изучават и практикуват като част от програмата на ХУЕСА по целия свят. С благословията и позволението на нашата духовна учителка Ко Тереза – съм написала всички учебни помагала, в рамките на ХУЕСА. Участвах в преговорите с Виетнамското правителство за признаването на ХУЕСА във Виетнам под егидата на Министерството на науката и технологиите и имам благодарствена нота от виетнамското правителство, която би ми осигурила спокойни старини в красивия Виетнам. Какво повече му трябва на човек – малко лудост и „лотуса на желанията“, за да изпълни детските си мечти.

-Благодаря ви за този разговор, който ще накара мнозина да се погледнат отстрани, или най-малко да въздъхнат дълбоко и да хукнат към първия „Хеликон“ за книжката!  

-И аз много благодаря за предоставената възможност за това интервю и съм изключително щастлива, че мога да предам опита си на много съмишленици. Искрено се надявам книжката да достигне до повече хора и да е полезна за тях и техните семейства и приятели за по-добър и смислен живот. Пожелавам всеки да осъзнае смисъла на живота си и да изпълни мисията си в този живот за благото и добруването на човечеството и на Планетата Земя. На разположение съм за въпроси, коментари и мнения.

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Прочетете още

DSC04142 (1)

Виктория Бешлийска: В „Сърце“ пред очите на читателя просиява същински светец

Тя е сред най-четените български автори, а вторият ù роман затвърди нейния талант на разказвач И тук …