Начало / Автори / Украински писател ще получи Наградата за мир във Франкфурт

Украински писател ще получи Наградата за мир във Франкфурт

Сергий Жадан и сега участва в отбраната на Харков

zhadan_o

47-годишният автор заслужи Наградата за мир на немските книгоразпространители на Франкфуртския книжен панаир заради творческата си работа и своята ясна позиция, казват организаторите. С действията си в подкрепа на живота той вдъхва надежда на засегнатите от войната.

Поет и писател, той завършва германистика в Харковския университет. По-рано тази година беше номиниран и за Нобелова награда за литература от страна на Полската академия на науките. Автор е на книги като „Депеш Мод”, „Антена” и „Химн на демократичната младеж”.

В творчеството си писателят описва света и радикалните промени, през които преминаваме, без обаче да обръща гръб на украинската традиция. „Историите, които Жадан разказва – заявява председателят на журито Карин Шмид-Фридерикс, – илюстрират как войната нахлува в живота и преобръща съдбата на хората наопаки.“ Според нея той осветява стремежа на украинците да се предпазят от насилие и да живеят в независимост, мир и свобода.

Роденият в Старобилск писател е сред най-известните украински творци. Произхожда от област, в която се говори предимно руски, но пише само на украински. Става известен от алтернативната сцена в Харков, на която печели слава със своята група „Собаки в космосе”. За себе си говори като за анархист, а сред първите му творчески работи е преводът на Чарлс Буковски.

След 2014-а, когато е анексиран Крим, помага активно в борбата с руските сепаратисти. В Източна Украйна се развива и действието на книгите му. „Руснаците искат да ни унищожат само защото сме украинци – казва писателят, – затова, че говорим свой език, имаме своя гледна точка, култура и литература.”

Това е всъщност втора награда, която Жадан печели през тази съдбоносна за Украйна 2022-а. Читателите на „Газета Виборча” вече го обявиха за личност на годината

serg

Остава в Харков и след началото на войната тази година, като организира поетични четения и концерти в метрото, което служи за бомбоубежище. Средствата, с които разполага, използва, за да купи храна на възрастни хора, които не могат да напуснат обсадения град. „Харков се превърна в нещо, което наподобява огромен мравуняк – коментира Жадан, – свързан от хоризонтални структури, центрове за доброволци и най-различни инициативи.

Писателят няма право да стъпва на територията на Руската федерация още от 2015 г. Обвинението към него е за „терористична дейност”. Преди няколко години дори е арестуван по време на участието си в книжния панаир в Минск. Беларуската полиция тогава разбива хотелската му стая, откъдето го измъква посред нощ. Освободен е с черен печат в паспорта и забрана за завръщане и в Беларус. След анексията на Крим пък става жертва на проруски настроени привърженици на бившия украински президент Виктор Янукович. Побоят го изпраща в болница със сътресение на мозъка, травми по главата и други наранявания.

Наградата, която сега Жадан печели, се връчва лично на Франкфуртския книжен панаир. Обявена е и дата – 24 октомври 2022 г. Не е обаче ясно дали писателят ще може да пристигне за церемонията предвид продължаващите военни действия в Украйна. Призът съществува вече 72 години, като част от него е и чек на стойност 25 хил. евро. Сред носителите на наградата са Маргарет Атууд, Светлана Алексиевич, Давид Гросман.

Снимки от К:Донбасс и Парадигма

Прочетете още

DnUSnBnXoAALwSQ

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост 74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи …