Начало / Интервюта / Дейвид Смит: Моята книга помага на хората да разберат икономиката

Дейвид Смит: Моята книга помага на хората да разберат икономиката

Уважаван икономически автор и редактор от „Сънди таймс“ говори пред Лира.бг за българското издание на своята книга „(Няма) безплатен обяд“ 

David Smith & son Eddie
Дейвид Смит използва тази популярна фраза за заглавие и около нея разгръща полезно, увлекателно, но най-вече достъпно четиво върху една никак не лесна тема – икономиката. Затова той поднася темите на порции, като истински обяд, който читателите ще погълнат с удоволствие. От основни събития в света през последните години, на които сме свидетели, през икономически понятия и процеси, които ни е трудно да си обясним, та чак до живите портрети на личности, които досега са ни гледали строго от учебниците по история и финанси, книгата на британския експерт обяснява всичко. Потърсихме го за допълнителна порция информация, със съдействието на изд. „Ера“.

-Мистър Смит, позволете ни да започнем с въпроса – имате ли роднинска връзка с Адам Смит,234187_b или е просто съвпадение на фамилиите?

-Адам Смит е роден и израснал в Шотландия, а аз съм родом от Мидлендс, Англия, а и ни делят доста години, така че не мисля, че сме свързани по някакъв начин. „Смит“ е много разпространено име във Великобритания – произхожда от редица занаяти, включително ковачи (blacksmiths и silversmiths).

-Вие с кой икономист от неговия ранг бихте седнали да обядвате?

-Икономистът, с когото най-много бих искал да обядвам, е Джон Мейнард Кейнс. Сред тези, които са все още живи, ще избера американския икономист Джордж Акерлоф, когото цитирам в книгата си.

-Българите разбраха, че няма безплатен обяд, преди около 40 години, когато от планова икономика рязко преминахме към пазарна. Сега всеки наш читател ще се запита – подходяща ли е тази маса, на която ме кани един британец за икономическата реалност, в която живея аз?

-Мисля, че „(Няма) безплатен обяд“ е много полезно четиво за всекиго в момента и по принцип, защото позволява на хората да разберат какво движи икономическите сили, които оформят живота им – а същото се отнася и за бизнесите. Жизненоважно е да разбираме икономиката и целта ми е чрез книгата да помогна на всички да го постигнат.

-Кои събития, най-силно повлияли на световната икономика, ще ни заинтригуват във вашата книга, и какво мислите за войната в Украйна във финансов аспект?

-Големите събития определено са световната финансова криза от 2008-2009 г., Брекзит и търговските войни, започнати от Доналд Тръмп, пандемията от Ковид-19, сега и войната в Украйна. Войната в Украйна ще промени нещата, като насърчи страните да харчат повече за отбрана и да ограничат зависимостта си от вноса на енергия. Инфлацията, причинена от войната, също повдигна доста въпроси относно това дали централните банки са в състояние да контролират инфлацията.

-А хората ще прочетат ли как да печелят повече, или ако не обичат да рискуват – как да опазят спестяванията си от галопиращата инфлация?

-Надявам се. Мисля, че много хора бъркат паричните печалби с тези, които са съобразени с инфлацията, с други думи – печалби в реални условия. Хората ще научат, че няма такова нещо като безплатен обяд, когато става въпрос за инвестиции. Инвестициите с най-висока доходност носят и най-големи рискове.

-Защо понятието нов световен ред днес става все по-актуално?

-Аз използвах израза „нов световен ред“ в друга моя книга, публикувана преди 15 години, която се нарича „Драконът и слонът: Китай, Индия и новият световен ред“. Тогава се отнасяше за възхода на тези страни. Вече хората имат нещо друго наум. Възходът на Китай се разглежда в наши дни от мнозина по-скоро като заплаха, отколкото като възможност. Новият световен ред, който мнозина имат предвид в днешно време, е за по-голямо сътрудничество между западните страни. Наблюдава се обаче доста по-малко сътрудничество и по-малко глобализация, отколкото преди.

Въпросите зададе: Людмила Еленкова

Прочетете още

225784_b (1)

Евтина, а ценна книга!

„Дневник на едно поклонничество„ е петият роман на Джером К. Джером след обичаните „Празни мисли на един …