Начало / Свят / Порното и видеоигрите изместват книгите

Порното и видеоигрите изместват книгите

Социална изолация и други проблеми се ражда от това

a-picture-showing-one-cannot-sleep-without-watching-porn

Дигитално пренасищане” е термин, който се използва от психолозите, за да очертаят една от клопките на виртуалното пространство в наше време. Става дума за криза, която настъпва по отношение на психическото здраве вследствие от прекомерно използване на новите технологии и възможностите, които те дават.

Едно от най-опасните последствия от това пренасищане е именно социалната изолация, твърди един от най-известните психолози на нашата епоха, вече 89-годишният Филип Зимбардо. Процесът описва преди няколко години в книгата си Man (Dis)connected. „Комбинирането на видеоигри с порнография, която служи за почивка, създава нов тип зависимост”, казва Зимбардо.

За зависимост може да се говори, когато гледането на порно надхвърли два часа седмично според специалиста. Проблемът се среща изключително сред младите мъже и много по рядко при жените.

И ако зависимостта от видеоигрите нарушава само социалните контакти, гледането на порно води до много по-тежки проблеми според Зимбардо. Така се ражда и синдромът PIED, който е еректилна дисфункция, причинена именно от гледането на порнографско съдържание.

Така например, когато един млад човек е на училище, той желае да си пусне видеоигра. Когато обаче млад мъж се озове с жена в предизвикателна ситуация, той изпитва желание да гледа порно, защото така е сигурен, че няма да бъде отхвърлен.

Вода в мелницата на проблема наливат и движения като #MeToo, които придават на мъжете образа на мръсници, чието единствено желание е да преспят с някоя жена.

За да се овладее проблемът – казва психологът, – е нужна добра подготовка в училище.“ Става дума обаче не само за възпитание в областта на безопасния секс и репродукцията, ами и по отношение на изкуството младите хора да завързват романтични отношения, както и на умението да развиват своите емоции. Безспорна полза тук могат да изиграят книгите.

Иначе цифрите са поразителни – 90% от децата между 8 и 16 години са гледали порно. Най-големи потребители на „мръсните” кадри и филми са пак непълнолетни – между 12 и 17-годишните. А самите порносайтове пък са завзели близо 15% от виртуалното пространство изобщо.

Порносъдържанието нарушава и способността на младите хора да се концентрират и дори да четат. Развиващите се на стотици страници отношения в книги като „Разум и чувства” или пък „Семейство Палисър” им изглеждат не на място и излишни. Неприспособими към усещанията им са и класики от рода на „Ромео и Жулиета” или „Ема”. Но и пораженията са големи – функциите на мозъка се променят, може да настъпи еректилна дисфункция и криза на мъжествеността.

porno

Филип Зимбардо работи по проблема от 2011 г. Представя го и на конференциите TED. Част от проучванията е и опит с 20 хил. млади мъже, които той анкетира. Всичко това очертава истината, че живеем в… порноера

Илюстрации и снимки от Inquisitr.com, Blockerx.net и „Уикипедия“

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …