Начало / Свят / Руски писател разгневи издатели с подкрепата си за Путин

Руски писател разгневи издатели с подкрепата си за Путин

Книгите му сега ще са за благотворителни цели

8277273755c8c28bae642607bf32e331978850d0f60e075819c7afb9a0dc

Сергей Лукяненко отдавна изказва симпатии към методите за действие на Кремъл. Преди седем години дори забрани преводите от руски на украински на своите романи. Преди три години пък призова Путин да използва ядрено оръжие и така „Украйна да бъде разделена, както Чехословакия” след разпадането на Съветския съюз.

Лукяненко е и сред по-известните автори, подписали обръщението на участниците във фестивал за научнофантастична литература „Звезди над Донбас. Откритото писмо изобразява Украйна като престъпна страна, която се ръководи от нацистка идеология и в която се убиват жени, старци и деца. Сред подписите личат и имената на Андрей Лазарчук, Олег Дивов, Андрей Белянин.

Специално Сергей Лукяненко се прослави с поредицата „Патрулите – общо шест книги, излезли на пазара след 2005 г. 53-годишният писател е роден в Казахстан, като е психиатър по професия. Публикува от 19-годишен.

Опозицията в Русия казва той в едно интервю, – е много специфична и лесна за овладяване. В много отношения тя не защитава собствени интереси, а по-скоро служи за утвърждаване на чужди цели.

Точно демонстрирането на приятелско отношение към режима на Путин и защитаването на военните действия от страна на Русия доведе до безпрецедентно късане на договорите с Лукяненко от страна на чуждестранни издатели. Българското издателство „Сиела”, което държеше правата за най-популярните книги на писателя, обясни мотивите си така: „Спираме издаването им поради ясно изразената му антихуманна позиция в момент, в който са застрашени хиляди човешки животи.”

Непродадените досега бройки – по примера на други чужди издатели, които предприеха същата стъпка, ще послужат за благотворителни цели.

Разбира се, крайната мярка предизвика също толкова крайни мнения. „Лукяненко оприличи събирането на дарения за украинците със събиране на дарения за Саддам Хюсеин – коментира Мануела Геренова. – И това са само малка част от скандалните му изказвания.” „Всеки ден по-банални и смешни ставате”, реагира емоционално Ралица Лиа. „Неморално е да се издава автор, който подкрепя тази война”, категорична е Данка Новакова.

patrul

Защо си струва написаното от Сергей Лукяненко
Използвани са снимки от „Уикипедия“ и rostovgazeta.ru

Прочетете още

DnUSnBnXoAALwSQ

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост 74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи …