Начало / Автори / Авторът на „Сапиенс” предупреди, че идва тъмна ера

Авторът на „Сапиенс” предупреди, че идва тъмна ера

Според него ни очакват още много войни

a2

Ювал Харари е сред глобалните интелектуалци, чието мнение тежи – това се потвърждава и от многомилионните тиражи на неговите книги. Най-голяма популярност му носи Sapiens, чието подзаглавие е „Кратка история на човечеството”. По страниците описва как нашият вид е подчинил планетата на своите желания. Смела и богата на сценарии, книгата разкрива какво сме спечелили и какво губим, налагайки себе си върху хода на природата.

Сега обаче 46-годишният израелски историк и писател предупреждава, че бъдещето пред хомо сапиенс е пълно с неизвестност и тревога. „Ако Путин успее – казва Ювал Харари, – всичко ще се промени, а ние ще се върнем в джунглата.“

Писателят повтаря настоятелно тревожната си теза в най-различни медии след началото на войната в Украйна – сподели я пред БиБиСи, изрече я за „Икономист”, също и по индийска телевизия. Подчерта всичко това още веднъж и в едночасово интервю за проекта „ТЕД”.

Войната е просто възможностказва той, – а не нещо неизбежно. Тя не е част от естественото ни поведение. Ако твърдим това, значи признаваме на престъпника, че това не е негова грешка. Че не става дума за война, която е разпалил Путин, а за нещо, което е част от характера ни. Това е неприемливо.

image (1)

Войната на Путин ни връща в епохата на сблъсъците за територия, смята писателят

Според него ситуацията в момента е следствие от решенията на един човек. Но и един-единствен човек е в състояние да промени историята – доказателствата са около нас. Точно това връща Европа според Ювал Харари в епохата на войните за територия.

Сега става въпрос за това дали все още е възможно да прерисуваме картата на света с помощта на агресия. Да, и през последното десетилетие имаше войни, но все така изживявахме най-миролюбивата епоха в историята и стана неприемливо да отнемеш земя единствено със сила. Ако това се превърне в норма и Путин успее, встъпваме в нова тъмна ера”, предупреждава Харари.

Във всичките си изказвания след черния 24 февруари 2022-а той алармира, че ни очакват тежки моменти – както ги нарича, шокови вълни. „Ще ги почувствате, независимо дали живеете в Австралия или Бразилия”, сигурен е.

Парите ще отиват за танкове и ракети, а не за здравеопазване, за образование, за борба с климатичните променирисува доста черен сценарий писателят. – Ако победи агресията и руският начин на действие, това ще засегне всеки един човек на планетата.”

Сред много харесваните книги на Ювал Харари е и Homo Deus, която пък – обратно, представлява „кратка история на бъдещето”. В нея той се опитва да предвиди следващия етап от собствената ни еволюция и предлага провокативна визия на онова, което ни очаква.

har

Ако не сложим край на войната, тя ще сложи край на нас, смята авторът на Sapiens и други книги

Сега сме насред надпревара за нови технологични оръжия – казва обаче по повод актуалните събития писателят, – и ни е нужно световно споразумение за ограничаване на изкуствения интелект в тази област.”

Русия пък сравнява с бензиностанция, на която са разположени ядрени оръжия. Връща се и към Чингис хан, унищожил милиони, макар че човечеството е оцеляло и след него. Но с технологиите на 21. век е различно, предупреждава Харари. „Ако не намерим начин да сложим край на войната, тя ще сложи край на нас. Няма да преживеем века.”

Първото, което можем да направим, призовава историкът, е да подкрепяме украинците. Също така според него ни е нужна енергийна независимост. „Ако петролът струва двайсет долара за барел, режимът на Путин ще свърши”, казва той.

Според него е и време Западът да сложи край на своите т. нар. „културни войни“. Ключово обаче е да не изпаднем отново в зората на историята, когато побеждава по-силният и вероломният. А точно това е парадигмата, която се опитва да наложи Путин на света.

Харари вярва, че и страна като Китай има интерес мирът да се върне. Според него китайците ще изгубят много от разпадането на реда. Най-вече обаче вярва, че човечеството не е осъдено на повтаряща се верига от въоръжени конфликти. Едва ли друг сценарий ще има щастлив край за нас. Защото при настоящите военни възможности ще е за сапиенс фатален.

Използвани са снимки и илюстрации от сайта на Ювал Ноа Харари, TNW и фейсбук

Прочетете още

maxresdefault

Митологията зад „Игрите на глада“, по чиято предистория тръгва филм

Филмът „Балада за пойни птици и змии“ по едноименния роман на Сюзан Колинс е едно …