Начало / Автори / Защо трябва да прочетем поредицата за Патрулите от Сергей Лукяненко

Защо трябва да прочетем поредицата за Патрулите от Сергей Лукяненко

Християна Митева споделя с нас сега любовта си към една поредица

638Q4359.JPG

Мили читатели, кой не е чувал за света на Патрулите, кой не иска да се потопи в него и никога да не излиза? Все пак, ако сте от късметлиите, които тепърва разгръщат творчеството на руския писател Сергей Лукяненко, които ще изживеят всичко за първи път, нека ви изградя някаква представа.

Поредицата се състои от шест книги. (Към момента са преиздадени първите две –„Нощен патрул“ и „Дневен патрул“). Романите могат да се определят като ърбън фентъзи, т.е. фентъзи, чието действие се развива в настоящето и в нашия свят, такъв, какъвто го познаваме, но изпълнен с митични същества. В случая, това са патрулите – светъл и тъмен, които имат в редиците си магове, вещици, върколаци, вампири. Целта им е да контролират равновесието на силите, баланса на добрите и злите постъпки.

А сега нека да споделя моя Топ 1212 причини, поради които си заслужава да започнете поредицата. Държа да подчертая, че ми беше трудно да ги сведа до дванайсет, но ето го скромният ми списък…

Този текст е одобрен за разпространение като подпомагащ делото на книжнината от Читателски патрул :)

12 ПРИЧИНИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПАТРУЛИТЕ

12 ПРИЧИНИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПАТРУЛИТЕ

patrul

 1. Главният герой на поредицата, Антон Городецки, който иска да остане на страната на доброто, бори се с всички сили (въпреки всички изкушения) да запази човечността си и стана мой любим герой за всички времена, побратим, приятел и другар.
 2. Вечната война между доброто и злото. Навярно е неспирна битката за душите ни, а “Злото разрушава много по-лесно, отколкото Доброто съзидава“, ала доброто винаги ще побеждава!
 3. Сивата зона в нашия дуалистичен свят като морален казус. Тя е прецизно описана във вътрешните борби и монолози на Антон, в болезнения урок, че понякога злото е неизбежно, за да оцелее по-глобалното добро.
 4. Отговорността и решенията, които героите взимат: тъй поучителни, че сме обречени да сме свободни и носим бремето и последиците от всеки поет път.
 5. Руският рок, който блика от страниците на всички романи, докато Антон слуша музика. Той има навика да пуска песен, избрана на случаен принцип, която винаги пасва идеално на ситуацията като вид предзнаменование. Ще се сблъскате с групи като „Воскресение“, „Сплин“, „Белая Гвардия“ и още купища прекрасни изпълнители, които може да слушате паралелно с Городецки.
 6. Актуалните теми, които авторът задава на преден план – новини от Русия и света, които включва в романите си.
 7. Мрежата от второстепенни герои, които ще ви станат толкова близки и симпатични, че няма да искате да се разделяте с историите за тях.
 8. Москва. Описанията на метрото, на ключови места от града като кулата Останкино и купища други… Един от най-добрите романи-гидове, които са едно своеобразно пътешествие… без да има нужда да ставате от леглото.
 9. Прекрасният превод на Васил Велчев, който допринася за пълното изживяване.
 10. Големината на поредицата – идеална, така че да можете да прекарате здравословно количество време с любимите си герои.
 11. Цитатите, които ще си набелязвате. Те ще се разтапят бавно и постепенно в спомените ви като бонбони лакта. Любими, философски, истински.
 12. Филмите по книгите. Защото, драги читатели, въпреки че обожавам филмите, книгите винаги ще са по-добри…

Текст Християна Митева
Авторът е книжар във варненския „Хеликон“ на бул. „Сливница“ 22

Прочетете още

398839922_313436734764822_4235536990062686847_n

Александрина Крушарска обяви нова книга

Безсмъртните сърца ще затуптят в началото на лятото Лекар по образование, Крушарска нашумя със своята …