Начало / Свят / Библиотеки на емоциите създават в Европа

Библиотеки на емоциите създават в Европа

Проектът е създаден, за да се привлекат млади читатели

265575030_437310057764901_3086157219646810_n

Четири европейски града ще се сдобият с необикновени библиотеки, които залагат на коренно различен подход в работата с читатели. Става дума за белгийския Андерлехт, полския Лодз, литовския Каунас и словенския Кран.

Един от основните инструменти в Библиотеките на емоциите ще е библиотерапията – или способността на книгите да повлияват психологическото ни състояние. Именно на нея се разчита, за да бъдат привлечени много нови читатели. При това библиотерапията е разбирана с по-широк контекст, тъй като на нейна база се създават условия и за срещи в библиотеката, за обсъждания и нови запознанства.

Друга важна отличителна черта на Библиотеките на емоциите ще е стремежът за опазване на културното наследство. Смята се, че точно културата е инструментът, който спомага хората да общуват и да изграждат общи ценности. Чрез културата съвременното общество се противопоставя и на социалната дискриманиция.

Проектът е разработен от организация на име Love for Livres. Самата тя развива методика за „разчитане” на емоциите чрез индикатор, който включва общо шест човешки състояния. Това са любовта, радостта, изненадата, тъгата, гневът и страхът. Самите състояния са изразени чрез специални емотикони, които ще служат на читателите, за да оценяват прочетеното. Ще бъде създаден общ интернет портал на Библиотеките на емоциите – и така читателите от четирите европейски града ще имат общо пространство, в което да споделят впечатления от прочетеното.

Така вместо по автор или заглавие, библиотекарите в споменатите градове ще подреждат книгите по рафтовете в зависимост дали в тях надделява радостта, или например тъгата. Библиотеката на емоциите в Каунас вече заработи и първите отзиви са впечатляващи! Като начало, в нея са включени 500 заглавия. Заедно с емоцията, която съдържа всяка книга, библиотекарите предоставят препоръка за кой годишен сезон е най-подходяща, а също така и изисква ли много усилия, за да бъде прочетена.

emo

Проектът ще продължи няколко години, които ще покажат дали и как да се развива. Покрай него стартират и много други инициативи. Ако го оценим в емоция, ще е една – радост

Лира.бг по материали от librariesofemotions.eu

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …