Начало / "Четящият човек" / Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ през 2021 г.

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ през 2021 г.

Тази година е специална за Награда Хеликон“, защото съвпада с нейното 20-то, юбилейно издание

награда

Жури в състав председател Боян Биолчев и членове Елена Алексиева, Росица Ташева, Емил Андреев и Бойко Ламбовски обяви дванайсетте номинирани заглавия, и обоснова решението си за всяко от тях. От произведенията, които през 2021 г. се конкурират във висока художествена стойност за Награда „Хеликон“, числено превъзходство имат романите – те са осем, сборниците с разкази – четири, а сред авторите виждаме имената на трима , които вече са печелили отличието в предишни години  – Захари Карабашлиев през 2009 г. със сборника „Кратка история на самолета“, Алек Попов (2 пъти: 2002 г. със сборника „Ниво за напреднали“ и 2013 г. с романа „Сестри Палавееви в бурята на историята“, Христо Карастоянов (2 пъти: с романа „Името“ 2012 г. и с романа „Една и съща нощ“ 2014 г.) Миналогодишният носител на Награда „Хеликон“ – Иван Станков, който спечели със сборника „Имена под снега“, ще предаде почетната статуетка на новия лауреат на церемония, която ще се проведе на 9 декември.

Ето пълния списък с претендентите за Награда „Хеликон“ 2021 г.:  
 • Резиденцията“, роман от Георги Тенев, изд. „Колибри.“ Романът е номиниран за антиутопичното си визионерство и дисекцията на понятието власт в многопластов аспект.
 • Накрая авторът умира“, роман от Герган Ценов, изд. „Фама.“ Романът е номиниран за безмилостното гмуркане в дълбините на модерното съзнание.
 • Вегаски истории за мистици и пророци“, сборник разкази от Иван Владимиров-Нав, изд. „Парадокс“. Сборникът е номиниран заради опустошителната лекота на хумора си и ведростта на посланията си.
 • Опашката“, роман от Захари Карабашлиев, изд. „Сиела“. Романът е номиниран заради високохудожественото и емоционално изследване на антиномиите в морала и живота ни.
 • Шестият пръст“, роман от Деляна Манева, изд. „Сиела“. Романът е номиниран заради находчивото вглеждане в бита и практиките на разломеното ни съзнание.
 • Мисия Туран“, роман от Алек Попов, изд. „Сиела“. Романът е номиниран заради унищожителния си сатиричен прицел към закостенели политически и обществени идеологеми.
 • Т като Ташкент“, роман от Христо Карастоянов, изд. „Жанет-45“. Романът е номиниран за изследователската си смелост и стряскащите хипотези по повод близкото ни минало.
 • Шахматни етюди или 32 бели полета“, сборник разкази от Николай Петков, изд. „Фама“. Сборникът е номиниран за блестящия си мистификационен ракурс към миналото с уж рационалната му рамкираност.
 • Момичето, което предсказваше миналото“, сборник разкази от Красимир Димовски, изд. „Хермес“. Сборникът е номиниран за филигранната стилистична шлифовка и дълбочината на метафизичните си прозрения.
 • Превъртане“, роман от Петър Денчев, изд. „Жанет-45“. Романът е номиниран заради среза си по отношение на модерната упадъчна менталност и смелостта на експериментиране с обществените фикции.
 • Мене ме сънува мравка“, сборник разкази от Ангел Еленков, изд. „Лексикон“. Сборникът е номиниран заради безстрашното, но и болезнено нахлуване в пространствата на моралната неудовлетвореност, при това със средствата на парадокса и опровергаващи литературните експерименти.
 • Керван за гарвани“, роман от Емине Садкъ, изд. „Фабер“. Романът е номиниран заради остроумието и призмата с висок синтетичен капацитет, през която е видян регионалният български космос.
Текст Людмила Еленкова
Илюстрация Александра Ганчева

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-bebd91456cb8d4ed1140405aa03ea334-V

Васил Панайотов: Мързелът определя човешкото поведение повече и от морала

„Плът и крафт“ представя една саморазрушителна натура Васил Панайотов е писател с пет романа и съавтор в няколко …