Начало / "Четящият човек" / „Хеликон” подари на Бургас за Никулден нова книжарница

„Хеликон” подари на Бургас за Никулден нова книжарница

Морският град празнува с повече усмивки и повече книги

20211202_180118

Тържествената суетня по случай празника на Бургас включва днес литургия, рибена чорба, но и мигове в новия „Хеликон”. А там е истински светло и истински празнично!

Още големите витрини напомнят, че Коледа идва… и е време пак да подарим на скъпите си същества книга. Вътре пък се смесват стилове и епохи. А пресечна точка са точно книгите.

Новият „Хеликон” се е настанил уютно в сграда от 30-те на миналия век. С много усърдие са заличени неподходящите намеси от предишни ремонти на архитектурния шедьовър. Със сигурност по-големите ще си спомнят и друго – навремето първият етаж представляваше т. нар. Скъп магазин. Наричаха го още и „свободен”, защото тук имаше какви ли не незнайни за тогавашния бургазлия плодове и зеленчуци – и дори банани, поне преди Нова година. Може да се каже, че няколко поколения бургазлии са опитали екзотичния тогава плод за първи път в живота си именно благодарение на магазина, разположен тук.

По-новата епоха пък донесе лъскаво кафене. Тук е мястото да кажем, че именно градската среда повлиява на самото ни съзнание. Когато тя има обществена функция, хората са по-склонни да се срещат, да общуват. Именно това е и ефектът от „Хеликон” – навсякъде, където отвори врати.

А точно тук светлината наистина прелива… Интериорът предлага любопитно заиграване с голите стени, от които обаче сякаш изведнъж изплуват белите осветени стелажи. Възнасяме се и по стълбите към втория етаж – под красив букет от светлина. И книгите отново са навсякъде – сякаш и те светят, подканват ни да се променим към добро, да заживеем истински.

На крачка от Община Бургас, новият „Хеликон” сякаш напомня, че мъдър е онзи, който знае откъде да потърси съвет. Точно книгите могат на много да ни научат

bur

Новото пространство е истински рай за книгомана – и предлага най-актуалните заглавия, но и златните, които е радост да препрочетем. Има богат детски кът, но също и място, на което да поседнем с книга в ръка. Удоволствие е да си в Бургас сега!

А избрали книга, може да потърсим синевата на морето, да обходим с поглед посоките на света. Една книжарница винаги се явява неговият център. Точката, от която тръгва познанието… Ще я откриете на ул. „Александровска“ 51, в сърцето на Бургас – градът, който все така е влюбен в книгите и своя „Хеликон”.

Новата книжарница разгледа и Краси Проданов

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …