Начало / Любопитно / Хартия от опадали листа правят в Украйна

Хартия от опадали листа правят в Украйна

Методът представлява алтернатива за бъдещето

2020-12-02T110521Z_286056767_RC2ZEK99C72S_RTRMADP_3_UKRAINE-ENVIRONMENT-PAPER-LEAVES-scaled

Украинската компания Re-leaf приключи изпитателния период и започва промишленото производство на хартия от опадалите листа на дърветата. Плътността на продукта е такава, че засега може да се използва за производство на най-различни опаковки, но създателите на метода са амбициозни и искат да продължат напред.

Създател на технологията е Валентин Фречка, като постепенно се въвежда и оборудване, което върши работа. Сега Фречка си е поставил за цел компанията му да произвежда пет тона хартия от стари листа месечно. „Епъл” са се родили в гараж, „Найк” – в перилно помещение, а „Дисни” тръгват от сутерен на семейна къща. Ние пък започнахме в селска работилница!”, казва амбициозният украинец.

Самите листа се варят в големи съдове, след което получената маса се разстила, за да се изпари влагата от нея. Накрая се разтяга в необходимата форма. Нагряването е до 40 градуса, което възпрепятства отделянето на вредни вещества в атмосферата.

Листата се варят в големи съдове, като нагряването е до 40 градуса, за да не се отделят вредни вещества

2020-12-02T111122Z_1617960784_RC2ZEK9UQ00K_RTRMADP_3_UKRAINE-ENVIRONMENT-PAPER-LEAVES-scaled

При това говорим за стремеж, който съпровожда поне век промишлената и техническа революция. Историята помни опити за производство на хартия от листа още от 1919 във Франция – тогава обаче липсата на достатъчно познания за процеса се оказала невъзможна за преодоляване.

Фречка пък работи по метода от 19-годишен. В резултат сега компанията му RE-leaf PAPER се радва на голям успех и поръчки буквално от цял свят. Самата хартия, която се произвежда, е наричана в Украйна „техническа” – т.е., такава, от която после се правят кутии, опаковъчни торбички, кашони и др. Фречка работи с компаниите за почистване, от които изкупува събираните от тях наесен листа. След транспортиране се гранулират, за да има материал за цялата година.

При самото производство се изчиства влакното от други компоненти, като се следи да няма тежки метали. Самата хартия се подлага на спектрален и радиологичен анализ в Украйна и Германия. Интересното е, че за да се получи истински добра спойка на материала, при производството се добавя царевично нишесте. „Така че дори да изядете хартията – доволен е изобретателят, – няма да ви се случи абсолютно нищо!

По сметките на Фречка листата от големите украински градове – Киев, Одеса, Харков, Лвов, могат да стигнат напълно да се покрият нуждите от хартия 

2020-12-02T110457Z_1573370354_RC2ZEK9RA6LV_RTRMADP_3_UKRAINE-ENVIRONMENT-PAPER-LEAVES-scaled

Постепенно се отказваме от пластмасовите изделия – отбелязва украинският иноватор, – но и обичайната хартия не е екологична. За производството на тон от нея са нужни 17 дървета. При производството на хартия от листа не страда нито едно дърво!

Сред заинтересованите от новата технология е и самият Бъкингамски дворец. Фречка дори получил писмо от кралицата, с което тя му предоставя листата от градината. Ентусиазирани от метода са също кметът на немския Бон, както и партньори от Испания и Финландия. А надеждата на самия Фречка е в едно – скоро да се секат по-малко дървета.

Лира.бг по материали от ИА „Рубрика”

Прочетете още

357180543_274407478573716_1101880117763936547_n

Загиналата от руска ракета Виктория Амелина: „Времето не лекува!”

Младата жена се радваше на много симпатии Виктория Амелина беше тежко ранена при руски обстрел …