Начало / Свят / Архивът на Кафка е достъпен дигитално

Архивът на Кафка е достъпен дигитално

Израелската библиотека публикува наследството

AP_770575438794

Сбирката включва ръкописи, рисунки и писма на известния писател. Сред интересните материали са например три версии на разказа на Кафка „Сватбени приготовления в провинцията”. Има и пътни дневници, а също и бележник, в който авторът на „Процесът” и „Замъкът” е упражнявал познанията си по иврит.

Всички материали са реставрирани, преди да бъдат публикувани. „След много години, в които документите бяха недостъпни – коментира директорът на библиотеката Орен Вайнберг, – сме горди, че сега можем да ги предложим свободно на изследователите и милионите почитатели на Кафка по целия свят.”

Колекцията е била притежание на близкия приятел на писателя – и негов колега, Макс Брод. Самият Франц Кафка го помолил всичко да бъде изгорено след смъртта му. Вместо това Макс Брод започва да публикува творбите и превръща приятеля си в световна сензация. Емигрира, за да избяга от нацизма, като вече в Израел оставя колекцията на своята секретарка с молба да я дари на Националната библиотека.

Вместо това обаче Естер Хофе, както е името ѝ, започва да продава част от материалите. Нейните наследници – двете ѝ дъщери, също отказват да предадат ценната колекция. Едва решение на съда връща нещата на мястото им. Част от материалите са повредени, други пък са съхранявани в сейфове в Германия и Швейцария.

B3-BW675_kafka_M_20180926143221

Франц Кафка си отива от света ни едва на 40 през 1924 г. Става жертва на туберколозата, като прекарва последните си дни в санаториум край Виена

Приживе са публикувани едва няколко кратки негови творби. Става много известен в САЩ през 40-те на миналия век, а след войната – и в Европа. Смятан е за един от най-влиятелните писатели на миналото столетие. Гробът му се намира в Новото еврейско гробище на Прага.

Лира.бг по материали от БиБиСи

Прочетете още

photo4jpg

Александрийската библиотека – чудото продължава

Тя е сред най-значимите за всички векове Създадена е през 3-ти век преди новата ера …