На фокус
Начало / България / Създай празник на децата с книга

Създай празник на децата с книга

Ето няколко, които правят деня по-необикновен

Den-zashchity-detey

1 юни се утвърждава като Международен ден на детето през 1925 г. в Женева, на Световна конференция за детското здраве. От 1950 г., когато за първи път е честван едновременно в 51 страни по света, този ден се превръща в празник. Традицията задължава, а сърцето повелява на 1 юни да се приберем вкъщи с книжка, лакомство или играчка, да прекараме повече време в игра, или просто да задържим по-дълго децата в прегръдка.

ПРАЗНИК В КНИГА

229150_bТака е озаглавено първото от нашите книжни предложения, с които ви подсказваме как да отбележите празника – „Прегръдката“. Тя е огледална приказка за костенурка и таралеж, които никой не смее да докосне, заради бодлите на единия и черупката на другия. Двамата се срещат в прегъвка по средата на книгата, сякаш се прегръщат, а четенето й отзад-напред, и отпред-назад е повече от забавно. Както казва мъдрият бухал вътре: „Не се тревожи, винаги има кой да те обича.

229039_bИли да се грижи вещите да са на мястото си, мърдат „Чифтоядците“ в друга поучителна история. Те приличат на чорапчета с хоботи, всъщност на нищо не приличат, защото обикновено унищожават онова, което е чифт и заема цялото пространство на света – само детското въображение е способно да разхвърля от Европа до Африка купчина войнствени, влюбени, гладни, и усмихнати същества, които не натякват като родители – прибери си чорапите!

229050_bНо „Белята не идва сама“ според Зайчето Питър, стар герой в нова премяна, тоест в издание, което продължава приключенията на дългоухия любимец на Биатрикс Потър. Легендата твърди, че английската дама го измислила в далечния 19. в. като подарък за петгодишния син на нейната гувернантка. Сега той повлича през къщи и градини едно въже с пране, в което се оплита… не като пиле, а като заек в кълчища, и номерът му минава, само защото мама прощава. Хубав урок за хората как да обуздават гнева си, ако при всяка пакост им иде да дръпнат нечие непослушно ухо.

221879_bНо малките могат да бъдат и големи дракони. Всеки път щом се ядосат, бълват дим вместо думи. „Дракончето с шоколадово сърце“ разказва за такова сладко „чудовище“, което се нарича Авантюрин и докато чака люспите му да се втърдят, тоест да порасне, рано открива своята страст – шоколада. То става чирак в шоколадова фабрика. В случай, че се чудите как да приобщите децата за помощници в кухнята, да насочите драконовския им апетит към разумно хранене, без да бъдете изядени в едно със собствените си забрани, това е вашата книга.

228863_bМоже пък да ви е писнало от захаросан живот, тогава – яхвайте метлата и бъдете себе си, както съветват психолозите! Но по-полека, нека първия полет бъде като в книгата „Пуфи и Брунхилде: неочаквана игра на съдбата“. Тук вещица и котка са щур тандем подобен на фермера Финдъс и котарака Петсън. Независимо от държавите на илюстраторите – гореща Италия и студена Швеция, тези книги буквално са произведения на изкуството, в които човек се чуди на картинките ли да се радва, или на всички остроумни случки на героите, да ги имитира, или да се надява да не им попадне в лапите.

227511_bЕто и упражнение за концентрация с играта„Къде е Уоли?“. Отговорът не е лесен, изисква добри очила и здрави нерви, а пък е толкова релаксиращо да търсиш един-единствен мъничък Уоли сред 300 лица и предмети, с 12 свитъка, пръснати из магическия му свят, след който реалният ще ви се стори широк и спокоен. Затова нека насочим детекивските си умения към важните неща!

Няма списък с книги, който да изчерпи детското любопитство и нашето желание, когато пораснат децата да си спомнят, че на 1 юни сигурна и обичлива ръка е поела тяхната ръчичка и ги е завела в книжарницата, за да им създаде празник

Още първоюнски идеи за детски книги
Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

tom-hermans-9BoqXzEeQqM-unsplash

Забранено за четене

Книгите и днес страдат от цензура Нормално е да влезеш в книжарница – и да …