Начало / България / Създай празник на децата с книга

Създай празник на децата с книга

Ето няколко, които правят деня по-необикновен

Den-zashchity-detey

1 юни се утвърждава като Международен ден на детето през 1925 г. в Женева, на Световна конференция за детското здраве. От 1950 г., когато за първи път е честван едновременно в 51 страни по света, този ден се превръща в празник. Традицията задължава, а сърцето повелява на 1 юни да се приберем вкъщи с книжка, лакомство или играчка, да прекараме повече време в игра, или просто да задържим по-дълго децата в прегръдка.

ПРАЗНИК В КНИГА

229150_bТака е озаглавено първото от нашите книжни предложения, с които ви подсказваме как да отбележите празника – „Прегръдката“. Тя е огледална приказка за костенурка и таралеж, които никой не смее да докосне, заради бодлите на единия и черупката на другия. Двамата се срещат в прегъвка по средата на книгата, сякаш се прегръщат, а четенето й отзад-напред, и отпред-назад е повече от забавно. Както казва мъдрият бухал вътре: „Не се тревожи, винаги има кой да те обича.

229039_bИли да се грижи вещите да са на мястото си, мърдат „Чифтоядците“ в друга поучителна история. Те приличат на чорапчета с хоботи, всъщност на нищо не приличат, защото обикновено унищожават онова, което е чифт и заема цялото пространство на света – само детското въображение е способно да разхвърля от Европа до Африка купчина войнствени, влюбени, гладни, и усмихнати същества, които не натякват като родители – прибери си чорапите!

229050_bНо „Белята не идва сама“ според Зайчето Питър, стар герой в нова премяна, тоест в издание, което продължава приключенията на дългоухия любимец на Биатрикс Потър. Легендата твърди, че английската дама го измислила в далечния 19. в. като подарък за петгодишния син на нейната гувернантка. Сега той повлича през къщи и градини едно въже с пране, в което се оплита… не като пиле, а като заек в кълчища, и номерът му минава, само защото мама прощава. Хубав урок за хората как да обуздават гнева си, ако при всяка пакост им иде да дръпнат нечие непослушно ухо.

221879_bНо малките могат да бъдат и големи дракони. Всеки път щом се ядосат, бълват дим вместо думи. „Дракончето с шоколадово сърце“ разказва за такова сладко „чудовище“, което се нарича Авантюрин и докато чака люспите му да се втърдят, тоест да порасне, рано открива своята страст – шоколада. То става чирак в шоколадова фабрика. В случай, че се чудите как да приобщите децата за помощници в кухнята, да насочите драконовския им апетит към разумно хранене, без да бъдете изядени в едно със собствените си забрани, това е вашата книга.

228863_bМоже пък да ви е писнало от захаросан живот, тогава – яхвайте метлата и бъдете себе си, както съветват психолозите! Но по-полека, нека първия полет бъде като в книгата „Пуфи и Брунхилде: неочаквана игра на съдбата“. Тук вещица и котка са щур тандем подобен на фермера Финдъс и котарака Петсън. Независимо от държавите на илюстраторите – гореща Италия и студена Швеция, тези книги буквално са произведения на изкуството, в които човек се чуди на картинките ли да се радва, или на всички остроумни случки на героите, да ги имитира, или да се надява да не им попадне в лапите.

227511_bЕто и упражнение за концентрация с играта„Къде е Уоли?“. Отговорът не е лесен, изисква добри очила и здрави нерви, а пък е толкова релаксиращо да търсиш един-единствен мъничък Уоли сред 300 лица и предмети, с 12 свитъка, пръснати из магическия му свят, след който реалният ще ви се стори широк и спокоен. Затова нека насочим детекивските си умения към важните неща!

Няма списък с книги, който да изчерпи детското любопитство и нашето желание, когато пораснат децата да си спомнят, че на 1 юни сигурна и обичлива ръка е поела тяхната ръчичка и ги е завела в книжарницата, за да им създаде празник

Още първоюнски идеи за детски книги
Текст Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

67b0da2ae97e9496cc409366e8d6ba98

Неочаквано приятни книги за ноември

Позитивни и смислени четива могат само да са ни от помощ Ноемврийските дни обикновено се …