Начало / Свят / Писателка от Руанда взе Наградата на петте континента

Писателка от Руанда взе Наградата на петте континента

Призът се връчва от Международната организация на франкофонията

beata-umubyeyi-mairesse (1)

Беата Умубейн Майрес е родена в африканската държава, но живее във Франция от 1994-а. Дебютира като писател със сборник разкази преди шест години. Сега нейната Tous tes enfants dispersés се окичи с престижната Награда на петте континента.

Отличието се връчва от 2001-а, като има и финансова отмяна в размер на 15 хил. евро. Целта е авторът и книгата да бъдат пропагандирани и в чужбина и така да се проправя път за нови литературни дарования. Предишни носители на Наградата на петте континента са например „Теа от Поречието” на Жан-Марк Тюрин или „Спокойният уязвен” от Жил Жобидон.

Новият победител – Tous tes enfants dispersés, е горчиво-сладка книга, в която се редуват оптимистични и песимистични нотки. Майрес събира по страниците три поколения, като предлага да надникнем и в тяхната житейска драма. А както става в света ни, проблемите надхвърлят личния кръгозор и се превръщат в общочовешки. Затова и Tous tes enfants dispersés е книга за умението ни да помним и да не допускаме отново едни и същи грешки, при това чудовищни, например геноцид, макар и в страна, далеч от всичко и всички, каквато е Руанда.

domi_c_lire_beata_umubyeyi_mairesse_tous_tes_enfants_disperses_1

Наградата на петте континента по традиция се връчва в Международния ден на франкофонията или 20 март

Лира.бг по материали от Фондация „Европа и светът“

Прочетете още

Ds9AYyxXQAAjzpz

Литературна награда оценява книги без насилие срещу жени

Бъдещето ѝ обаче е неясно Staunch Book Prize се връчва в широк спектър от жанрове, …