На фокус
Начало / Интервюта / Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“

gergana ruse

Избира се всъщност и най-добър книжар, и най-успешни книжарници. За тази година това са „Хеликон Пазарджик“ и „Хеликон Кърджали“. Призът се връчва „заради работния процес през 2023-а, който идва в резултат на упоритост, индивидуалност и висок дух“.

Най-добра в „Хеликон“, както буквално гласи оценката за книжар на годината, стана Гергана Дичева заедно с още деветима свои колеги – „заради вещината, прилагана в книжарската работа с артистичност и елегантност“. Гергана работи в русенския „Хеликон“. Веднага ни се прииска да прекараме поне един ден с нея в книжарницата.

Ето как описва своето всекидневие тя

– Здравейте, Гергана – и поздравления за хубавото признание! Хората имат романтична представа за Вашата професия, но такава ли е тя наистина?

– Разбира се, работата в книжарница има своите романтични моменти, особено ако идеята ви за романтика включва подреждане на книги в класации и кампании, бърсане на прах и лепене на етикети. Моята професия е по-скоро детективска – дешифрираш неясни клиентски искания като: „Мисля, че има синя корица и става въпрос за куче“.

– Разкажете ни за себе си, кога и как се появиха книгите в живота Ви?

– Книгите бяха натрапени в живота ми в ранна детска възраст. Леля ми не ми подаряваше играчки, а книги, което беше ужасно коравосърдечно от нейна страна. Научи ме и да чета. Общо взето, доста травми имам оттогава.

– Как минава един Ваш ден в „Хеликон“?

– Отговарям на въпроси като: „Къде са англоговорящите книги?”; „Имате ли Тетрадката на Никълъс Кейдж?”; „Може ли разредител за книгата?

– Кой раздел в книжарницата Ви е най-любимият?

– Раздела със съвременна проза. Ешкол Нево, Еманюел Шмит, Милан Кундера, Джон Банвил, Херман Кох, Людмила Петрушевска – част от моите пътувания. Научавам доста за бита, душевността, тревогите и ценностите на другите народи, а разнообразните стилове на писане ме правят гъвкав читател.

– „По дрехите посрещат, по ума изпращат…“ Важи ли и за книгите?

– Напоследък виждам страшно безсмислени корици, правени от хора, които очевидно не са чели съдържанието. От друга страна, учебникът ми по математика беше с едни шарени цифри и корица в успокояващ зелен цвят… Уви! Затова не си правя предварителни изводи.

– Как четете Вие – между двама клиенти, докато вървите по улицата или на спокойствие у дома?

Когато историята ми е влязла под кожата, чета вкъщи, чета на работа, а по път пиша впечатленията си. Шофьорите ме обожават!

Светът без книги ще е без памет за миналото, което го прави автоматично и без бъдеще

– Коя книга не Ви излиза от ума напоследък?

“Късна смърт” на Иван Станков е книга, която не прочетох, а си спомних.

– А кои заглавия сложихте последно на витрината на русенския „Хеликон“?

– Красивата бисерна поредица на „Колибри“, начело с най-новото попълнение – Фицджералд.

– Светът без книги ще е…

Без памет за миналото, което го прави автоматично и без бъдеще.

– А какъв ще е българинът без 24 май?

– Тъжен, че остава с един почивен ден по-малко.

– Благодарим от сърце –и нека се множат добрите примери като Вашия!

Ето ги и останалите, удостоени с титлата „Най-добър в Хеликон“

Заслужиха я още Мира Шополова от „Хеликон Витоша“, Надя Томова от „Хеликон Враца“, Капка Димова от „Хеликон Кърджали“, Драгомир Танев от „Хеликон Плевен 2“, Василка Дерменджиева от „Хеликон Пловдив“, Румяна Каишева от „Хеликон Съборна“, Ивелина Маринова от „Хеликон Сливен“, Стефка Иванова от „Хеликон Стара Загора“ и Зорница Гроздева от „Хеликон Велико Търново“.

Интервю на Красимир Проданов
Снимка: „Хеликон Русе“

Прочетете още

447260598_7212381622210312_5022166205131218588_n

Владимир Дворецки за литературното си откритие: Кевин Айърланд описва смело върхушката в мемоарите си

Преводите му се цитират и споделят и днес Един новозеландец попада през 1959 г. в …