Начало / Любопитно / HBO подготвя сериал по поредицата за Хари Потър

HBO подготвя сериал по поредицата за Хари Потър

Читателите са недоволни, че от това ще спечели Дж. К. Роулинг

"Harry Potter And The Cursed Child" Opening Day

Писателката стана обект на сериозни обвинения в трансфобия и изглежда, че почитателите на нейните книги трудно ще ѝ простят. Лагерът на защитниците ѝ засега изглежда по-малоброен, макар че прави всичко възможно да изчисти имиджа на създателката на Хари Потър.

Сред най-големите критици на Дж. К. Роулинг е Стив Киряку, редактор в Pinknews.com. „Създаването на сериал означава, че тя ще получи още повече пари вместо да бъде наказана”, смята той.

Писателката, разбира се, притежава правата за използването на книгите и героите в тях. Това, което противниците ѝ забравят, е фактът, че авторски отчисления се правят непрекъснато върху всички продукти, свързани с Хари Потър – книги, филми, игри и много други.

Проблемите за нея започнаха след един туит отпреди половин година. В него тя се иронизира трансхората, напомняйки, че само жените могат да менструират. Тогава се надигна и вълната от обвинения, в която се включиха дори най-славните актьори от филмовата сага – Даниел Радклиф и Ема Уотсън.

Към обвинителите на Дж. К. Роулинг се присъединиха и най-популярните актьори от филмовата сага – Даниел Радклиф и Ема Уотсън

HARRY POTTER AND THE SORCERER'S STONE, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, 2001

Писателката отговори на критиците си с дълга статия в своя блог. Тя представи своите доводи защо смята транссексуалния активизъм за опасен. Сред опасенията ѝ са това, че думата „пол” остава на заден план, а от всичко най-много страда детската психика. В опасна ситуация се оказват според нея и жертвите на сексуално насилие. Заедно с това, изведнъж започва да се потиска свободата на словото. Възникват и чисто медицински проблеми, свързани със смяната на пола, за които знаем малко.

Дж. К. Роулинг нагазва в огъня на транссексуалността, така да се каже, вече на няколко пъти. Транссексуалните трудно ще ѝ простят изказвания от рода, че са жените сред тях са просто „мъже в рокли”. А сега под атака е и HBO, които замислят поредната им голяма продукция да е посветена на Хари Потър.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

maxresdefault (2)

Излиза филм за момчето, останало инвалид заради Хари Потър

Животът му се променя след участие в екранизацията Дейвид Холмс е част от световноизвестната поредицата, …