Начало / България / Вчера Йордановците, днеска Ивановците!

Вчера Йордановците, днеска Ивановците!

22-septemvri-ivan-vazov-napuska-tozi-000Нормално е на Ивановден да започнем с Иван Вазов.

Най-малкото, защото всеки един от нас, поколения българи, е рецитирал пред смълчания клас в училище „Аз съм българче. Обичам наште планини зелени…“. Тръпнел е от ужас и възхита, четейки стихотворенията от „Епопея на забравените”. Съизмервал се е с героите от „Под игото”… Няма смисъл тук да изреждаме всичките приноси на Вазов за българската литература и не само за нея. Каквото и да кажем за него, все ще е недостатъчно. Той е толкова незаменима част от националното ни съзнание, но и от личните ни малки вселени, че всеки опит да се направим на европейци, загърбвайки го от позицията на днешната ни „модерност“, единствено ще ни смали. Затова, където и другаде да пребивава днес духът му, освен в нашите сърца, нека той е спокоен − създаденото от него е основна част от темела на днешната ни просветеност. Дълбок поклон!

Един друг Иван, с фамилия Хаджийски, също има огромен принос да се чувстваме българи.

С всичките ни недостатъци и несъвършенства, при цялата ни често пъти примитивност и злина той не спира да вярва във величието на малкия ни народ. Да търси благоприятно обяснение и на най-недостойните му прояви. „Бит и душевност” е един вид продължение във времето на „Записките” на Захарий Стоянов – автентична, проникновена и дълбоко ангажирана картина на това, което сме ние. Поклон и пред Иван Хаджийски!

Ивайло Петров, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Методиев са още именици от българските майстори на перото, които е редно да споменем днес. В проза и стих, в епично повествование или лапидарен езиков къс, всеки от тях е цветно стъкло в пъстрия стъклопис на литературата ни. Нека творбите им по-често се връщат отново в ръцете ни, а признателността ни към сътвореното от тях да се увеличава с времето. И да помним казаното от Иван Методиев:

„Не докосвай пространствата между думите, за да има къде да се движат звездите.”

Бъдете живи и здрави и всички вие, четящи Иванки и Ивановци, Ивайловци и Йоани, Калояновци и Янета! Нека помним – писателят е нищо без своите читатели. Затова все така да продължаваме да държим книги в ръце и най-важното – да учим на това своите деца и внуци! Амин!

Редовете написа небезразличният към днешния ден Иван Голев

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

158264845494132

Аптеки за душата

Иван ГОЛЕВ От главата до петите, ние сме целите в следи от рани. Още от …