Начало / Свят / Украйна забрани книгите от вражески държави

Украйна забрани книгите от вражески държави

Изключения ще се правят само за мъртви класици

2650941_rusko-ukrajina-filmy-kyjev-zakaz-narodni-bezpecnost-v2

Решението е на Съюза на писателите в Украйна, като включва въздържане от издаване на книги от общо десетина страни. Списъкът е съставен на базата на неблагоприятния вот на държавите по отношение на териториалната цялост на страната по време на гласуване в ООН.

Украинските читатели няма да се срещат в книжарниците с нови издания на писатели от Русия, Беларус, Сърбия, Китай и др. В списъка вероятно са и държави, от които е твърде вероятно никой да не познава нито един писател – Мианмар, Никарагуа или пък Судан.

BOOKS

Изключение в забраната ще има за мъртвите класици или автори, които са известни с проукраинската си позиция

Украйна от доста време се опитва да ограничи културното влияние най-вече на Русия. Преди няколко години дори бе публикуван списък на забранени руски творби. Повечето от общо 38-те произведения обаче бяха политологични по характер. Строги ограничения бяха наложени и по отношение на вноса на книги от Русия.

Жертва на мерките стана и британският историк Антъни Бийвър. Специалистът по военна литература се оказа нежелан в Украйна заради разкрития, свързани с убийство на еврейски деца от украинските милиции по време на Втората световна война. Въпросните факти са включени в книгата „Сталинград“. Така стана невъзможно трудът му за съдбовната обсада през 1942-а и 1943-а да се продава на украинска територия. Друг известен писател, засегнат от забраната, е Борис Акунин.

Украйна от години оправдава строгите мерки с това, че на практика е във война с Русия. Изтъкват се десетките хиляди загинали и милионите, прогонени от своя дом след анексията на Крим.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …