Начало / Любопитно / Куентин Тарантино подготвя две книги

Куентин Тарантино подготвя две книги

Има и договор за издаването им с HarperCollins

16057496611696043703

Първата ще представлява романизирана версия на филма „Имало едно време в Холивуд. Във втората пък ще се върне в златната епоха на киното от 70-те на миналия век.

Първо ще излезе романът по „Имало едно време в Холивуд” – още през 2021-а. Самият режисьор е почитател на книгите, отпечатани на евтина хартия, така че е заявил желанието си и „Имало едно време в Холивуд” да изглежда така. Затова и почитателите му ще трябва да се примирят с мека корица и подшито книжно тяло. Стилът е известен като Penny dreadful – така излизали книги още през 19. век във Великобритания и обикновено се продавали за 1 пенс. Били ориентирани към мъжете от работещата класа и разказвали напрегнати криминални истории със съмнително качество.

Романът на Тарантино обаче няма да повтаря точно сюжета от филма, който излезе през 2019-а. Да припомним, че „Имало едно време в Холивуд” спечели общо 10 номинации за „Оскар, като взе две статуетки. В него участва цяла плеяда знаменитости.

„Самият аз израснах с романите по филми от 70-те – казва Тарантино. – Затова и жанрът до днес ми е слабост. Така че книжната версия ще е моят принос в този поджанр.”

Quentin-Tarantino-Working-on-Two-Books-Including-Once-Upon-a

Книгата ще проследи най-вече историята на героите на Леонардо ди Каприо и Брад Пит, като се предполага, че и интересът към нея ще е по-голям именно поради тази причина. По страниците читателите ще научат каква е предисторията им, пък и какво се случва след финалните надписи на филма. В сюжета присъстват и герои, които Тарантино е отстранил от филмовия сценарий.

Заглавие вече има и втората книга на Тарантино – Cinema Speculation. 57-годишният режисьор иска да отдаде чрез нея уважение към Полин Кеъл, дългогодишен филмов критик на „Ню Йоркър”. „По страниците ще има есета, рецензии, по-лични текстове и мъчителни разсъждения по един или друг въпрос”, се казва в информацията на HarperCollins.

Тарантино пък се присъединява към други свои колеги, които посегнаха към перото през последните години – например Брайън де Палма или Гилермо дел Торо.

Лира.бг по материали от „Варайъти”

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …