Начало / Автори / Крис и революцията

Крис и революцията

rptnb

Иван ГОЛЕВ

Внукът ми Крис ми показва какво е направил в детската градина за годишнината от гибелта на Васил Левски. А именно: на един лист, на чийто гръб са разпечатани мисли на Апостола, е нашарил цветовете на българското знаме. Чета мислите на Левски и се спирам на втората поред: „Без революция сме загубени во веки веков”.

-Знаеш ли какво е революция? – питам го с почти никаква надежда.

След секунда-две той ми отговаря:

-Когато животните и хората се променят.

Зяпвам, после прихвам изумен. А той добавя:

-Ако една риба тръгне по земята, ѝ поникват крачета.

Е, не! На четири години и четири месеца да ми отговори така!… По-късно ми минава мисълта, че може би е объркал „революция” с „еволюция”, но все тая. И при революцията на рибата ѝ поникват крачета, само че по-бързо. Но пък  хилави.

Какво се случва, когато рибата се превърне набързо в пешеходец, видяхме след 1917 година. Още берем плодовете на тая метаморфоза. Не че оялите се не трябва периодично да бъдат изривани от държаните далеч от софрата, напротив, трябва. Но същото следва да случва и на изривачите. Защото слаба е човешката природа и не устоява на съблазните. Лошото е, когато този оздравителен процес секне, когато на върха на властта заседнат за десетилетия дошли като реформатори нови муцуни, но така се окопават там, че цели поколения трябва да се съобразяват с въздействието на времето върху тях, с остаряването и вкостеняването на мозъците им. Когато си повярват, че на това място ги е поставил самият Вселенски Разум и тям е съдено да се разпореждат със съдбините на милиардите човешки същества.

Но и тия, които им ръкопляскат, не са непричом. Уви, те са сред нас, омешани сме с тях като свински черва. Те обичат насилието и насилниците, възхищават им се, гласуват за тях. Стига им измисленото величие, с което Тарикатът ги залъгва, докато сам се крие в царските си палати.

Преди векове царете и кралете са били начело на войската си и първи са влизали в битка. Днешните деспоти се крият по дупките си и оттам насъскват масите да се избиват едни други. Но това не отказва феновете им да ги аплодират и следват подобно овце. Е-ех, криви чипове!

Светът отдавна стана глобално село. И всички знаем и виждаме къде и какво се случва. Манипулациите са неминуеми и трябва да запазим хладен ум, за да можем да отличим лъжата от истината, пропагандата от реалността. Ала когато принудиш милиони обикновени хора да зарязват дом и родина, понесли невръстните си деца по пътищата на света, няма как да не изпиташ гняв спрямо причинителите на нещастието им. Тогава всякакви имперски оправдания и амбиции, исторически реванши и закъсняло въздаване на справедливост просто не хващат дикиш. Не може десетилетия да твърдиш, че се бориш за благоденствието на пролетариата и да налагаш на народите теориите си за по-светло бъдеще, а всъщност си поредният тиранин, залъгващ стадото с налудните си химери. Ограден с безродни олигарси и стена от тесночели преторианци, ти не си нищо повече от отдавна изгнилите в пръстта самовлюбени владетели, повели империите си към ръба на пропастта. В която впрочем им е мястото.

Бедата е, когато заслепените овце не могат да проумеят какъв безумец следват. Затова ние, неволните зрители, трябва да се опитваме да им отваряме очите. Всички хора имаме еднакво право на живот и щастие. И не можем да се примирим самозабравили се социопати да държат в залог с ракетите си нас, милиардите.

Рибата си е риба, Крис, мястото ѝ е във водата. Истински крачета ще ѝ поникнат само когато узрее за това. А дотогава нека не ѝ позволяваме да се вмъква в нашите рeдици, обула ботуши, и да ни гази само защото е решила, че революцията ѝ е дала право да го върши. Еволюцията, мойто момче – в нея вярвай!

Прочетете още

reykjavik

Защо бе, хайвани!

Иван ГОЛЕВ В тия къси и мрачни зимни дни да зачета книга от исландски автор …