Начало / Автори / Харуки Мураками разкритикува политиците заради Ковид

Харуки Мураками разкритикува политиците заради Ковид

Повече искреност им препоръча писателят

haruki-murakami1
71-годишният японец по традиция се изявява като радиоводещ в новогодишната нощ. Наред с хубавата музика, авторът на „Кафка на плажа” пускаше в ефир и по някоя и друга критика към управляващите. Недоволството му беше предизвикано от тревожните цифри, които сочат рязък ръст на заразените с Ковид в японската столица.

Точно политиците трябва да успокояват с начина си на говорене хората, които сега чувстват несигурност и страх, каза Мураками. Рецептата да го направят е като са искрени пред тях. Така и доверието, което изпитват гражданите към мерките, ще е по-голямо.

„Основният проблем с коронавируса – обясни писателят в ефир, – се крие в това, че предизвиква несигурност по отношение на бъдещето ни. Това събужда страх и гняв в хората или ги води към това, че затварят очи пред вируса, което според мен е най-голямата опасност.

Мураками сам се беше заел със задачата да внесе нужното успокоение в японците на фона на тревожния ръст на случаите. В студиото му гостуваха известен лекар, както и ученият Шиня Яманака, който е носител и на Нобелова награда.

Според писателя е трудно да се изпълняват мерки, които сами политиците не могат да обяснят нормално и логично. Без да споменава имена, за мнозина става ясно, че критиката е насочена към най-високите етажи на властта и навика дори сегашният министър-председател Йошихиде Суга да чете предварително подготвени от сътрудниците му текстове, в които често се повтарят заучени фрази.

През месеците, в които управлява, Суга залага на умерени мерки срещу разпространението на вируса. В същото време обаче премиерът беше разкритикуван за вечеря в компанията на осем души, при положение че правителството препоръчва събирането най-много на петима в момента.

Мураками изказа и твърдото си убеждение, че самото разпространение на коронавируса е в тясна връзка с явления като глобализацията, климатичните промени, както и с все по-засилващия се популизъм или неравенство в доходите.

Писателят води предаване веднъж поне на два месеца на вълните на радио „Токио ФМ”, което излъчва на 38 честоти в цялата страна. Сега Мураками се отказа от обичайния формат, който включваше предварителен запис на предаването, и се включи на живо в ефир. Следващата му изява е планирана за деня на св. Валентин.

Самото разпространение на коронавируса е в тясна връзка с явления като глобализацията според Мураками

danny-trujillo-L-Z2Vg3xHqw-unsplash

ХАРУКИ МУРАКАМИ Навремето се издържа от музика, отваряйки джаз бар. Животът му се променя, след като написва „Чуй песента на вятъра” през 1979-а. Първата книга, която го прави истински известен, обаче е „Норвежка гора” към края на 80-те. По традиция включва в сюжетите и важни за японците теми, които са белязали поколението му.

Лира.бг по материали от чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3000

Битката с COVID-19 превърна лекар в герой на детска книжка

Д-р Антъни Фаучи ще вдъхновява малките американци Главният експерт по инфекциозни заболявания на американското правителство, …