Начало / Автори / Харуки Мураками разкритикува политиците заради Ковид

Харуки Мураками разкритикува политиците заради Ковид

Повече искреност им препоръча писателят

haruki-murakami1
71-годишният японец по традиция се изявява като радиоводещ в новогодишната нощ. Наред с хубавата музика, авторът на „Кафка на плажа” пускаше в ефир и по някоя и друга критика към управляващите. Недоволството му беше предизвикано от тревожните цифри, които сочат рязък ръст на заразените с Ковид в японската столица.

Точно политиците трябва да успокояват с начина си на говорене хората, които сега чувстват несигурност и страх, каза Мураками. Рецептата да го направят е като са искрени пред тях. Така и доверието, което изпитват гражданите към мерките, ще е по-голямо.

„Основният проблем с коронавируса – обясни писателят в ефир, – се крие в това, че предизвиква несигурност по отношение на бъдещето ни. Това събужда страх и гняв в хората или ги води към това, че затварят очи пред вируса, което според мен е най-голямата опасност.

Мураками сам се беше заел със задачата да внесе нужното успокоение в японците на фона на тревожния ръст на случаите. В студиото му гостуваха известен лекар, както и ученият Шиня Яманака, който е носител и на Нобелова награда.

Според писателя е трудно да се изпълняват мерки, които сами политиците не могат да обяснят нормално и логично. Без да споменава имена, за мнозина става ясно, че критиката е насочена към най-високите етажи на властта и навика дори сегашният министър-председател Йошихиде Суга да чете предварително подготвени от сътрудниците му текстове, в които често се повтарят заучени фрази.

През месеците, в които управлява, Суга залага на умерени мерки срещу разпространението на вируса. В същото време обаче премиерът беше разкритикуван за вечеря в компанията на осем души, при положение че правителството препоръчва събирането най-много на петима в момента.

Мураками изказа и твърдото си убеждение, че самото разпространение на коронавируса е в тясна връзка с явления като глобализацията, климатичните промени, както и с все по-засилващия се популизъм или неравенство в доходите.

Писателят води предаване веднъж поне на два месеца на вълните на радио „Токио ФМ”, което излъчва на 38 честоти в цялата страна. Сега Мураками се отказа от обичайния формат, който включваше предварителен запис на предаването, и се включи на живо в ефир. Следващата му изява е планирана за деня на св. Валентин.

Самото разпространение на коронавируса е в тясна връзка с явления като глобализацията според Мураками

danny-trujillo-L-Z2Vg3xHqw-unsplash

ХАРУКИ МУРАКАМИ Навремето се издържа от музика, отваряйки джаз бар. Животът му се променя, след като написва „Чуй песента на вятъра” през 1979-а. Първата книга, която го прави истински известен, обаче е „Норвежка гора” към края на 80-те. По традиция включва в сюжетите и важни за японците теми, които са белязали поколението му.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

DnUSnBnXoAALwSQ

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост 74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи …