Начало / България / Честит Йордановден, четящи приятели!

Честит Йордановден, четящи приятели!

dba7e4d23deca0aec39e2ba70a57ca42Да си спомним  в този ден с обич за Йордан Йовков!

Защото без неговата Бяла лястовица животът ни нямаше да е същият. Старопланинските легенди щяха да звучат навярно от нечия друга уста, но не така съкровено и излъчващи толкова дълбока любов към човека. Нямаше да ги има вечерите в Антимовския хан, пропити от тъга за това, което отминава и което остава. А тези, които не могат да говорят, но разбират всичко, щяха да са все така затворени в своята безсловесност, понеже щяха да са лишени от нашето топло съчувствие.

радДа си спомним и за несравнимия с нищо свят на Йордан Радичков!

За неговите тенци и врабчета, верблюди и торлаци, ноеви ковчези и привързани балони, без които целият магически български мир, скрит под ефимерността на ежедневието, никога нямаше да се появи пред очите ни. И за това, че със своето самобитно творчество, той показа на света едно друго лице на българската литература – традиционно в своята модерност и по детски усмихнато в своята зрялост.

Да почетем и имената на Йордан Милев, Йордан Попов, Йордан Друмников и Богдан Митов, всеки дал своя принос за разнообразието в литературата ни, спечелил сърцата на читателите си и скромно оттеглил се в привидната си забрава. Ние ви помним!

zx640y360_3147674И разбира се, нека поздравим с имения му ден Данчо Панайотов. Той не е писател и сам шеговито казва за себе си, че разбира повече от числа, отколкото от думи. Твърди, че не чете много книги, но е сигурно, че ги обича. Защото за близо 30-те години, откакто се занимава с продажбата им, заедно със съпругата си Гинка и синовете им Добромир и Стоил, милиони томове са станали част от духовното богатство на стотици хиляди български домове. Днес книжарниците на Хеликон, чийто „баща” е той, са 38 в цялата страна, а почитателите на търговската верига навярно биха могли да си основат свой град, със сигурност по-населен от Бургас, откъдето тръгва тази благородна и родолюбива дейност. Бъди още дълго здрав, Данчо, за да предадеш любовта към книгите и занаята си на поне половината от своите 7 (дотук) внучки и внуци!

Накрая нека е честит празникът и на всички Йорданки, Йордановци, Богдани и останалите сред вас, четящи българи, които тачите Богоявление! Нека Господ ви дава здраве и сили, а Бялата лястовица каца на жицата пред дома ви всеки път, когато имате нужда от нея!

Към пожеланията от лира.бг и радио Хеликон се присъединява и написалият тези редове Иван Голев

Прочетете още

rptnb

Крис и революцията

Иван ГОЛЕВ Внукът ми Крис ми показва какво е направил в детската градина за годишнината …