Начало / Автори / За ползата от файдата

За ползата от файдата

Capture                                                   „Глупавият проумява само онова, което вече е станало.“  Омир

Иван ГОЛЕВ

Добра или лоша беше отишлата си година? Няма кой да ти каже, освен сам да пробваш да си отговориш.

Че тая корона истерия ни разказа играта, разказа ни я. Не само на нас с вас, на целия свят. Ако някой ми беше пошепнал миналата Коледа, че е възможно такова забатачване, сигурно щях да го отдам на прекаляването му с огнена вода. Но е факт.

Това, което нàй ме порази, е, че открих за себе си какви лаици управляват държавите. „Лаици” е евфемизъм, разбира се. Не ми се ръсят обидни квалификации за тях, пък и за народите като цяло, дето са си ги избрали. Защото при цялото научно познание на 21 век, да реагираш така първосигнално и хаотично си е направо срам. Или пък всичко това е театро, а? Нека оставим въпроса открит.

Порази ме също колко лесно могат да се отнемат свободите, които смятахме, че са едва ли не вовеки извоювани. Просто някой решава и от един ден нататък всички сме затворници в собствените си страни. Капепета, вечерни часове, това не може, онова не може. Не е истина – Оруел на живо.

Screenshot_2020-12-30 1984-bigeye(2)-1 pdfДа се инжектира дизенфектант или да се въртиш като кон на харман в градските градинки бяха  сред най-безобидните тъпни, родени от управленската мисъл. По-стряскащо се оказа друго. Не спирам да се питам откъде се взеха тия милиарди, които се изливат върху населенията или избрани представители, без това да поражда инфлация. Или може би избързвам и удоволствието предстои? Едни неведоми пари се вливат в баланса между производство и реализиране и все още имат стойност? Как става? Дали не живеем на вересия и ще чакаме идните години да върнат раздаденото днес? А може би идеята е всички да фалираме и един ден да осъмнем голи, боси и щастливи?

Приемам, че не разбирам нещата. Затова нека поне опитам да открия ползата от всичко това в нашата мила родина – щото, казват, добре е от всяка беда да се извлича полза.

На първо място, вярно е, взеха се и се вземат безчет глупави решения. Но пък това окончателно ни отвори очите какви са ни водачите и освети кои са лапачите. Което си е чиста файда.

Оказа се още, че у нас огромната част от икономиката е от дребни фирми и фирмички, докато лично аз си мислех, че сме тигърът на Балканите. Не било така, били сме мишоци. Но пък някой да е изтребил досега мишките по света? Тъй че ето ви още един плюс.

Ами образованието? Досега учениците си зяпаха телефоните и се гъбаркаха с учителите си офлайн, тоест присъствено. Какъв ненужен ресурс – всеки ден да хабят подметки, да харчат парите на тате и мама. Сега за същата дрямка пред вековното знание е достатъчно да мръднат от дивана до стола пред компютъра. Ако не са с лаптоп, щото тогава и това движение е артък. Колко спестени усилия и средства!

Здравеопазването се оказа на висотата на всичко останало в подредената ни държавица. Тука има, тука нема. Има легла, няма легла. Има лекарства, няма лекарства. Тук 50 лева, там 100 лева. За баровците и техните тъщи – спа условия и сатенени чаршафи. За простолюдието – смърт на стълбището. А от това каква е ползата ли? Как каква, добре е, когато цяло едно професионално съсловие се замогне. Първо то, после ще дойде ред и на другите. Все трябва да се почне отнякъде.

Уви, мястото е ограничено, а примери да искаш. Оставям ви ги за домашно онлайн, в триъгълника между леглото, компютъра и хладилника.

И накрая, в личен план, разбрах кой от моите познати и приятели има глава на раменете си и кой като овца се води по акъла на другите. Първите оредяха. Но пък нали затова е измислено ситото. Тъй че, сбогом, пълнеж! Човек може и с малко.

Айде дано и през 2021 ползата от файдата да ни е повече от вредата от зарара. Кога и как ще си плащаме за рахатлъка, бъдещето да му мисли.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Alpen_Edelweiß,_Leontopodium_alpinum_2

Еделвайс

Иван ГОЛЕВ С годините човек все по-често се замисля над неща, които преди е приемал …