Начало / Свят / Книга за детство по улиците на Глазгоу спечели „Букър”

Книга за детство по улиците на Глазгоу спечели „Букър”

Дъглас Стюарт получи наградата за дебюта си Shuggie Bain

ARTS Booker 06581079

По страниците описва донякъде и собствения си живот – на бедно момче, израснало навън, на улицата, през 80-те години на миналия век. Церемонията пък беше напълно в тон с ковид-сезона. Вместо в Гилдхол, както е по традиция, връчването се състоя в онлайн излъчване на БиБиСи. На всичко отгоре организаторите изместиха и датата, за да не съвпадне с излизането на автобиографичната книга на Барак Обама. Президентът обаче се включи в тържествената част за малко заедно с Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо, които победиха миналата година.

Самият Стюарт е вторият шотландец, който получава „Букър”. Първият е Джеймс Келман през 1994-а. Тогава печели с How Late It Was, How Late – книга, която новият носител на „Букър” определя за основоположна за самия него.

А бъдещето пред Shuggie Bain е светло според председателя на журито Маргарет Бъсби. За книгата тя казва, че е от ония, които са предопределени да станат класика. И я нарича „предизвикателна, лична и завладяваща”.

Шотландският писател  благодари за наградата на майка си и на всички шотланди, най-вече на жителите на Глазгоу за тяхната емпатия и хумор, и любов, и участие във всеки ред от Shuggie Bain

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

St-pancras-tree-scaled

Елха от книги грейна на лондонска гара

Тя ще посреща и изпраща пътниците по случай Коледа „Сейнт Панкрас“ е железопътна гара в северната …