На фокус
Начало / Любопитно / Намериха в Румъния откраднати книги на стойност 2,5 милиона паунда

Намериха в Румъния откраднати книги на стойност 2,5 милиона паунда

Открити са под пода на селска къща

120511008_1293735034305992_590916220266062591_n

Около 200 неповторими книги на стойност над 2,5 млн. паунда (ок. 5,4 млн. лева) са били открити под пода на селска къща в Румъния, предава БиБиСи. Книгите са откраднати от склад в Лондон. Печатните творби включват първи издания на Галилео Галилей и Исак Нютон.

Крадците проникнали през дупки в покрива в склада, намиращ се във Фелтъм, на 13 км от Лондон, през януари 2017 г., като дори успели да неутрализират алармената система. Смята се, че те са част от румънска организирана престъпна група. „Бандата е отговорна за серия от големи обири на складове в цяла Великобритания„, се твърди в изявление на лондонската полиция.

Полицията открила книгите в къща в окръг Нямц в румънската област Молдова при претърсване в сряда. Работата им е следствие от 45 обиска във Великобритания, Румъния и Италия, проведени през юни 2019 г. 13 души са обвинени, като 12 от тях вече са осъдени.

Разкритото книжно съкровище включва редки издания на Данте и скици на испанския художник Франсиско Гоя, а най-старите заглавия са от 16. и 17. век. „Тези книги са изключително ценни, но по-важното е, че са незаменими като стойност за световното културно наследство“, се казва още в изявлението на лондонската полиция.

Книгите са били подготвяни за транспортиране за аукцион в Лас Вегас, когато попаднали в лапите на румънските крадци. Според английската полиция, различни членове на престъпната банда са прониквали в обираните помещения и са изнасяли плячката от страната.

Смята се, че престъпната група е свързана с някои известни румънски престъпни фамилии, част от групировката Клампару

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

David Smith & son Eddie

Дейвид Смит: Моята книга помага на хората да разберат икономиката

Уважаван икономически автор и редактор от „Сънди таймс“ говори пред Лира.бг за българското издание на …