Начало / Без категория / Валери Трирвайлер за тайната история на една картина: „Дамата в злато“ представя свободната жена

Валери Трирвайлер за тайната история на една картина: „Дамата в злато“ представя свободната жена

Журналистът превръща книгата си в художествен сюжет

valerie-trierweiler-en-etat-de-choc-apres-son-licenciement-de-paris-match-467x350-1280x720

„Дамата в злато“ разказва историята на една от най-известните и скъпи картини в света въобще. Романът ни връща в началото на миналия век, когато Фердинанд Блох-Бауер поръчва портрет на красивата си съпруга в опит да разсее мъката ѝ, че не може да има деца. При това се обръща към най-известния виенски художник – Густав Климт. Но картината е предопределена да има драматична съдба… Повече ни разказва Валери Трирвайлер, бившата френска първа дама, журналист и писател.

– Откъде дойде желанието да разкажете тази история, която започва в началото на XX век във Виена?

– За пръв път се запознах с историята за картината на Густав Климт, докато работих за една поредица за списанието ParisMatch. Случаят е особен – заграбена е от нацистите през 1938 година, като те променят името ѝ. От „Портрет на Адел Блох- Бауер“ я прекръщават на „Дамата в злато“. След като проучих историята подробно и се запознах със съдебните дела, които е водила племенницата на Адел, Мария Алтман, за да си върне правата над картината и да възстанови наименованието ѝ, сякаш бях обсебена от образа на Адел. Една от най-известните картини в света, която е толкова широко лансирана и оценявана на 135 милиона долара, представя образа на почти неизвестна жена. Исках да се запозная с нея отблизо.

– Какво ви хареса най-много в картината?

– На първо място, исках да разбера, защо Адел изглежда толкова тъжна и меланхолична, след като на пръв поглед изглеждаше, че е имала всичко необходимо, за да бъде щастлива. Намерих повече информация за живота ѝ при посещението си във Виена и осъзнах, че е била изключително щедра и свободолюбива жена. Изпреварила е времето си и това я е подтиквало да действа против обществените очаквание, да се бунтува, ако ми позволите този анахроничен израз.

stažený soubor

– Как бихте определили свободната жена в днешно време?

– Свободната жена е човек, който не си налага забрани, ръководейки се от мнението на обществото, човек, който знае как да взима на шега себе си и мнението на другите. С две думи – поема отговорност.

– Свързана ли е тази история със своето време или е вечна?

– И двете! Разбира се, че има определен исторически контекст и по-точно, това е навечерието на Първата световна война. Европа е на път да преживее един от най-мрачните си периоди. Австро-Унгарската империя е на път да се разпадне, старият и новият свят се сблъскват. Но историята на Адел е универсална, тъй като е велика любовна история. Без значение от времената, местата или хората, любовта ще си остане най-красивото нещо, което ще преживеете.

Интервюто е публикувано от Le Télégramme
Превод Камелия Семова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Paulo_Coelho_nrkbeta

Пет неочаквани факта за Паулу Коелю

Бразилецът до днес е четен от милиони И на 76 прочулият се с „Алхимикът“ автор …