Начало / Интервюта / Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач

wALT

„Когато студиото беше под пара, за да завърши Снежанка, Уолт помоли художниците си да работят през нощта и в почивните дни без допълнително заплащане. Всъщност имаше седмици, в които въобще не получаваха пари, защото студиото беше закъсало. Обаче те се жертваха с желание, дори със страст. Защо ли? Защото обичаха Уолт Дисни. Когато някой, когото обичаш, те помоли за нещо, намираш начин да му го дадеш – и тогава става магията. Но ако не обичаш този човек, няма да работиш извънредно, няма да се жертваш. Ако не го обичаш, ти работиш само за фиша със заплатата си. Когато стане пет часа,  ти си казваш „Тръгвам си оттук“. Нещо толкова вълшебно като „Снежанка“ може да стане само когато хората обичат човека, за когото работят. А хората обичаха Уолт Дисни.“

Избрахме необичаен начин – с цитат, да представим преводача Весела Ангелова,  благодарение на която четем на български „Как да бъдете като Walt Disney“, защото не империята на удоволствията е важна, дори не толкова филмовият процес, а живият човек преди всичко. Вижте повече в интервюто с Весела Ангелова.

– Тази книга не изглежда като типичната биография, която просто разказва за събитията чрез дати и факти, какво е различното в нея?

– Книгата е насочена към хора, за които обикновеният труд на осемчасов работен ден с нормирана заплата не е най-удовлетворяващото и вълнуващо нещо, за което си струва да се живее. Искате да се вдъхновите, да излезете иззад бюрото и да създатете нещо нечувано? Тогава тази книга е за вас – ще ви научи как да планирате, ще ви научи да бъдете футуристи.

– Към коя част от живота на Уолт Дисни е обърната – на бизнесмена или на твореца? Ще научим ли как са създадени любимите ни герои от детството?

– Това все пак е биографична творба, в която има от всичко по малко. В големия Уолт винаги остава да живее и детето Уолт. И точно това е причината анимационните му герои да са толкова вълнуващи.

Идеите на Уолт Дисни са далеч отвъд правенето на филми. Той мечтае да съгради цял нов свят

Walt-Disney

– Според едно от описанията на книгата, които прочетох, можем да научим много важни уроци от живота на Дисни, какви са тези уроци?

– Е, за да ги научите, ще трябва да прочетете книгата. :) Всяка глава е един житейски урок. Как да бъдем естествени, как да бъдем творци, как да управляваме бизнес, как да се справяме с предателствата, как да не падаме духом, как да преодоляваме трудности, как да живеем с успеха.

– Уолт Дисни винаги е успявал да изпъкне като нещо особено сред останалите кинаджии, на какво се дължи това според книгата?

– Тя няма за цел да сравнява Дисни с колегите му. Всеки човек е различен, всеки с нещо е ценен. Но ако ще сравняваме Уолт – ами неговите идеи са далеч отвъд правенето на филми. Той мечтае да съгради цял нов свят.

– На кои читатели ще допадне „Как да бъдете като Walt Disney“ и какъв интерес очаквате към нея?

– Книгата е насочена към широк кръг читатели: тези, които обичат да четат биографиите на известни личности; любителите на филмовото изкуство; хората, търсещи начини за създаване на печеливш бизнес. Възрастови ограничения няма, а дори и децата биха били доволни да научат кой стои зад някои любими техни герои.

Въпросите зададе Антон Меляков

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …