Начало / Критика / „Как да бъдете като Уолт Дисни“ – едно бижу в биографичния жанр

„Как да бъдете като Уолт Дисни“ – едно бижу в биографичния жанр

300 души разказват спомените си за майстора

wolyt

Когато бях малка, първата ми видеокасета с анимационно филмче беше „Снежанка и седемте джуджета“. Още не можех да произнасям правилно думичките, та в моя свят джуджето Всезнайко беше Всезнако. Родителите ми бяха купили флуоресцентни фигурки с героите, които наблюдавах в захлас преди да заспя. Това е един от стотиците примери как Уолт Дисни е присъствал в детството ми и съм убедена, че многобройни деца по целия свят пазят същите спомени.

Книгата „Как да бъдете като Уолт Дисни“ е бижу в биографичния жанр, а от корицата ни приветства дружелюбно самият Уолт, държейки култовия герой Мики Маус.

Автор е Пат Уилямс, който през юношеските си години е прекарал време с Господин Дисни, негов ментор и наставник в света на бизнеса. После Уилямс става президент на различни отбори, баща на многолюдно семейство, бизнесмен и майстор на биографиите. В средата на книгата се крият странички с фотографии, които ще ви върнат назад в едни по-магични времена. Но нима всичко край Уолт не е било точно такова, магично?

Walt-Disney

През страниците минават малки карета с цитати и коментари, както от самия Уолт, така и от негови близки и познати. Около 300 души са допринесли със своите истории, спомени и впечатления, за да може тази биография да се превърне в реалност. Съдържанието обхваща цялата кариера на Дисни, като напомня  влакче от някой от парковете, носещи неговото име, тъй като ще ви поднесе букет от емоции: носталгия, чисто щастие, тъга по отминалите времена, надежда, че такива хора са творили и са оставили своя завет, неспирно са съзидавали, за да оставят света по-добър след себе си.

„Как да бъдете като Уолт Дисни“ е един впечатляващ труд, несравним с нищо друго от този жанр. Силно го препоръчвам на всички, които все още пазят детското в себе си.

А за финал ви споделям най-основополагащата мисъл на Уолт:

„Създали сме герои и им вдъхваме живот в дълбочина, като разкривахме чрез тях на нашия смутен свят, че нещата, които ни обединяват, са далеч повече от онези, които ни делят.“

Ревю на Християна Митева
Авторът е книжар във варненския „Хеликон“ на бул. „Сливница“ 22

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …