Начало / Свят / Обявиха носителите на Европейската награда за литература за 2020-а

Обявиха носителите на Европейската награда за литература за 2020-а

Силно балканско присъствие тази година

all_winners_insta_1

Награда за литература на Европейския съюз се връчва от 2009 година и има за цел да насърчи интереса към съвременната художествена литература и нейното разпространение в Европа. Конкурсът е отворен за 41 страни, които участват в програмата „Творческа Европа“. Всяка година национални журита в една трета от страните предлагат автори, като по този начина всички страни участват на три години. След това издание на наградата за литература общо отличените автори са 135.

Досегашните български лауреати на награда за литература на Европейския съюз са Калин Терзийски със сборника „Има ли кой да ви обича“, Милен Русков за романа си „Възвишение“ и романът на Ина Вълчанова „Остров Крах“.

Тази година бяха номинирани 47 романа от следните страни: Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Германия, Косово, Люксембург, Черна гора, Северна Македония, Норвегия и Испания, като вече са ясни и отличените.
shortlist asset MK

Страните от Западните Балкани отбелязват силно присъствие на това издание и сред получилите наградата са някой от най-талантливите представители на съвременната балканска литература. От името на Северна Македония победител е Петър Андоновски (познат на българските читатели с „Очи с цвят на обувки“), Лана Басташич от Босна и Херцеговина, Спетим Селмани от Косово и Стeфан Бошкович от Черна гора.

13-те носители на наградата бяха поздравени от Европейския комисар за иновации, изследвания, култура, образование и младежта Мария Габриел, която каза: „В сегашната криза разчитаме повече от всякога на артисти и писатели, за да ни помогнат да се справим с изолацията. Четенето е начин да преживеем силни емоции, да бъдем пренесени в различна вселена във времето и пространството и да се срещнем с нови хора, докато сме вкъщи.

Официалното връчване на наградите ще се проведе на 29 септември 2020-а в Брюксел.

За Лира.бг от мястото на събитието: Рада Ганкова

Прочетете още

426265924_7912320296989_839328056378378924_n

17-годишната Памела: „В превода винаги нещо се губи“

Чете много и обича чуждите езици Памела Калпакчиева стана преди дни българският победител в конкурса …