На фокус
Начало / Читателски дневник / Книги за започване на нов живот

Книги за започване на нов живот

Учат много, когато се разделяме с детството

96850610_2577337725915760_1133091120910172160_o

Абитуриентите получиха тази година едно специално наименование – оказа се изведнъж, че са от випуска COVID-19. Което със сигурност прави и съдбата им специална. Повечето от тях сега се интересуват всъщност от празничната окраска на своя празник, но истината е, че с помощта на книгите могат да го превърнат в преживяване за цял живот. Защото необикновеният момент е точно като за необикновено четиво – от ония, които могат да променят кръгозора и да сложат начало на великолепно пътешествие в самия живот. Ето няколко предложения и от нас – без да изненадваме със заглавията, това са книги, способни да оставят дълбок отпечатък във всяко сърце.

145941_b

„1984” – заради непредвидимостта на света

Последните месеци са ярка илюстрация, че съзнанието на писателя може да насочи търсещия ум в невероятна посока. Оруел описва пророчески свят, който сме преживели, а заедно с това създава трибуна, от която всеки мислещ човек да е по-внимателен към онова, което го заобикаля – политици, корпорации, фалшиви доброжелатели. Така че романът и днес е идеален начин да встъпиш в живота и да си с отворени очи за онова, което те очаква.

3158023_b

„Тайната история” – от древността към бъдещето

Истински сложна книга на Дона Тарт, която нашумя у нас с „Щиглецът”. Живеем в епохата на подменените стойности, което може да е перспектива за леко съществуване, но едва ли за ярко присъствие. А има млади сърца, които копнеят именно за това – и героите на Тарт добре го знаят. Пътешествието им в древния свят обаче придобива опасни рамки, но може би точно това е цената, която трябва да заплатят, за да разберат основите, върху които живурка и нашата цивилизация.

155468_b

„Гроздовете на гнева” – за преборване на незначимостта

Всеки от нас е важен – това е простичката истина, която прозира и по страниците на тази велика книга. Стайнбек описва как трудностите могат да изградят характер, а също и как да го унищожат. Днес сме свикнали да се справяме с временните затруднения като ги отбягваме, но може би именно умението да се справиш с всичко носи онова тънко удовлетворение, че си живял… „Гроздовете на гнева” – или „Гневът на мравките”, както още е публикувана у нас книгата, печели с истинността си и се превръща в силна житейска школа. Заприличваме на героите, докато я четем… а силата им остава в нас и като я затворим.

201525_b

„По пътя” – пътешествието на живота

Романът на Джак Керуак се изживява вместо да се чете. Стига ти да го прочетеш веднъж – точно когато човек е осъзнал, че всичко е пред него. Носи великолепното усещане, че разполагаш с живота си, каквото и да стане оттук нататък. Най-хубавото е, че от тази свобода после черпиш десетки години. И че имаш в себе си силата да си различен.

142475_b

„Златната тетрадка” – богатство от концепции и идеи

Книгата на Дорис Лесинг е нагледен пример за възможностите, които получава човек, прекрачвайки в живота на „големите”. Изградена под формата на няколко различни преживявания – описани в различни „тетрадки”, тя показва смяната на собствената ни самоличност в стремежа да получим любов, внимание или пък борейки се за собствената си реализация. Сякаш един човек изживява четири живота по страниците на „Златната тетрадка”. Това всъщност е реалността за всеки от нас – със забележката, че именно книгите дават възможност като при Дора Лесинг да теглим и ние чертата. И да започнем отново… Търсейки себе си, постигайки онова, за което сме родени.

Вижте книгите, които оформиха съвременния свят
Истории за започване на нов живот препоръча Краси Проданов

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-03 10.34.11_8e60ad2b

Животворни книги за Гергьовден

Ето няколко заглавия от именици, които винаги вълнуват Светецът, който стъпвал по земята още през …