Начало / Читателски дневник / Книги за започване на нов живот

Книги за започване на нов живот

Учат много, когато се разделяме с детството

96850610_2577337725915760_1133091120910172160_o

Абитуриентите получиха тази година едно специално наименование – оказа се изведнъж, че са от випуска COVID-19. Което със сигурност прави и съдбата им специална. Повечето от тях сега се интересуват всъщност от празничната окраска на своя празник, но истината е, че с помощта на книгите могат да го превърнат в преживяване за цял живот. Защото необикновеният момент е точно като за необикновено четиво – от ония, които могат да променят кръгозора и да сложат начало на великолепно пътешествие в самия живот. Ето няколко предложения и от нас – без да изненадваме със заглавията, това са книги, способни да оставят дълбок отпечатък във всяко сърце.

145941_b

„1984” – заради непредвидимостта на света

Последните месеци са ярка илюстрация, че съзнанието на писателя може да насочи търсещия ум в невероятна посока. Оруел описва пророчески свят, който сме преживели, а заедно с това създава трибуна, от която всеки мислещ човек да е по-внимателен към онова, което го заобикаля – политици, корпорации, фалшиви доброжелатели. Така че романът и днес е идеален начин да встъпиш в живота и да си с отворени очи за онова, което те очаква.

3158023_b

„Тайната история” – от древността към бъдещето

Истински сложна книга на Дона Тарт, която нашумя у нас с „Щиглецът”. Живеем в епохата на подменените стойности, което може да е перспектива за леко съществуване, но едва ли за ярко присъствие. А има млади сърца, които копнеят именно за това – и героите на Тарт добре го знаят. Пътешествието им в древния свят обаче придобива опасни рамки, но може би точно това е цената, която трябва да заплатят, за да разберат основите, върху които живурка и нашата цивилизация.

155468_b

„Гроздовете на гнева” – за преборване на незначимостта

Всеки от нас е важен – това е простичката истина, която прозира и по страниците на тази велика книга. Стайнбек описва как трудностите могат да изградят характер, а също и как да го унищожат. Днес сме свикнали да се справяме с временните затруднения като ги отбягваме, но може би именно умението да се справиш с всичко носи онова тънко удовлетворение, че си живял… „Гроздовете на гнева” – или „Гневът на мравките”, както още е публикувана у нас книгата, печели с истинността си и се превръща в силна житейска школа. Заприличваме на героите, докато я четем… а силата им остава в нас и като я затворим.

201525_b

„По пътя” – пътешествието на живота

Романът на Джак Керуак се изживява вместо да се чете. Стига ти да го прочетеш веднъж – точно когато човек е осъзнал, че всичко е пред него. Носи великолепното усещане, че разполагаш с живота си, каквото и да стане оттук нататък. Най-хубавото е, че от тази свобода после черпиш десетки години. И че имаш в себе си силата да си различен.

142475_b

„Златната тетрадка” – богатство от концепции и идеи

Книгата на Дорис Лесинг е нагледен пример за възможностите, които получава човек, прекрачвайки в живота на „големите”. Изградена под формата на няколко различни преживявания – описани в различни „тетрадки”, тя показва смяната на собствената ни самоличност в стремежа да получим любов, внимание или пък борейки се за собствената си реализация. Сякаш един човек изживява четири живота по страниците на „Златната тетрадка”. Това всъщност е реалността за всеки от нас – със забележката, че именно книгите дават възможност като при Дора Лесинг да теглим и ние чертата. И да започнем отново… Търсейки себе си, постигайки онова, за което сме родени.

Вижте книгите, които оформиха съвременния свят
Истории за започване на нов живот препоръча Краси Проданов

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …