Начало / Читателски дневник / Веселина Седларска: Ето го онова време!

Веселина Седларска: Ето го онова време!

1ae725e049880be1ec7c8addfc77e0b9Ето го онова време, за което казвахме, че ако го имаме, ще прочетем всички книги от купчината за бъдещо четене. Вземаме една – прелистваме, зачитаме се, не ни увлича, оставяме я, захващаме втора – стигаме до петнайсета страница, оставяме я, избираме трета – какво става с нас? Нищо странно не става. Странно е времето – пандемия. А в такова време, каквото и странно да се случва с нас, не е много странно. Пандемията не е почивка за ума и душата, тя е изпитание. Затова нека бъдем добри към себе си и като читатели – четете онези книги, които ви помагат да преосмисляте минали неща и да осмисляте настоящи.

За мен това се оказаха книги, които вече съм чела, някои по няколко пъти. Разбира се, стоикът Марк Аврелий /“Към себе си“/ и непобиращият се в определение от една дума Ромен Гари – всяка негова книга, но най-вече „Животът пред теб“.

Препоръчвам ви и две съвсем нови книги. Първата е „География на мъдростта“ на Ерик Уайнър – малко мъдрост никога не е излишна, особено когато около нас се случват луди събития. Втората е „Червената книга“ на Юнг. Десетилетия светът гадаеше какво има между кориците на тази засекретена по волята на семейството на Юнг книга. Най-после я имаме на български. А какво има там не е лесно да се изброи – подгответе се и за демони, и за ангели.

ves

И не се критикувайте, ако нямате търпение или концентрация за всяка книга, в такива периоди книгите се избират и книгите ни избират.

Веселина Седларска

Прочетете още

222972_b

„География на мъдростта” провокира да се замислим над настоящето

Ситуацията днес е добре обрисувана от философите на древността Един от любимците ни се завръща …