Начало / Ревюта / „География на мъдростта” провокира да се замислим над настоящето

„География на мъдростта” провокира да се замислим над настоящето

Ситуацията днес е добре обрисувана от философите на древността

expres

Един от любимците ни се завръща по рафтовете с ново заглавие… Ерик Уайнър разшири славната поредица географии с новия си „Експрес Сократ” , както е оригиналното заглавие на книгата.

Иначе Ерик Уайнър беше и у нас миналата година – той натрупа много популярност с „География на блаженството” и „География на гения“. Сега иска да ни представи убедително доказателства, че философията върши работа и в нашия 21. век. Затова и ни предлага най-доброто от Конфуций, споменатия Сократ, също Ганди и още много мислители. Смешна, но и едновременно с това бодяща тук и там в съзнанието на съвременния човек, това е „География на мъдростта” (изд. „Фабер“, превод Нейко Генчев, 408 стр.).

Провокира книгата да се замислим над много от действията си. „Забавно интелектуално пътешествие”, така нарича критиката „География на мъдростта”.

Казват, че самият автор обича най-много две неща – пътешествията и философията, май като всички нас, ще добавим ние. Сигурно затова книгите му се харесват толкова. Точно тези две теми присъстват неизменно в тях.

Имаме нужда от мъдрост, не от информация и знания, споделя своето откритие авторът. А защо да не станем по-мъдри с усмивка на уста – с „География на мъдростта” от автора на „География на блаженството”.

Текст Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …