Начало / Любопитно / Седем типа четива по време на глобална пандемия

Седем типа четива по време на глобална пандемия

Книгите са най-добрата ни компания сега

konstantin-dyadyun-UF2-gL3q-38-unsplash

Когато най-доброто нещо, което можем да направим по време на глобална пандемия, е да си останем вкъщи, книгите се оказват скъпоценна и естествена компания. И точно като хората, различни книги са ни нужни в различни ситуации, отбелязва BookRiot. Понякога искаме да ни успокоят, друг път да ни предизвикат, поучат, а защо не и да ни уплашат мъничко. Предлагаме ви седем типа четива, които съдържат пълната палитра от емоции по време на глобална пандемия.

1. Антиутопии

Глобални пандемии, недостиг на ресурси, срив на бизнеси, правителствени действия (и бездействия), които пораждат социално разделение – антиутопиите са повече от адекватни за настоящата ситуация. Ако сте мазохист, това е перфектното четиво за вас в момента.

2. Успокояващи четива

Живеем в плашещи времена и поради това мнозина търсят спокойствие. Художествената проза предлага перфектно бягство, особено под формата на приказно четиво с гарантиран щастлив край. Типичен избор е поредицата за малкия магьосник Хари Потър, чиито почитатели казват, че при всяко препрочитане им носи нови, но все позитивни емоции.

3. Класики

Сега е моментът да прочетете онези класики, които все оставяте настрани, но не изтривате от списъка за задължително четене. Сещате се кои са – книгите, за които си казвате: „Някой ден, ако имам време!“ Е, този ден е сега. Сега имате време и може да откриете, че са по-релевантни на настоящата ситуация, отколкото сте очаквали.

4. Социология, социални науки

Мнозина посочват, че настоящата пандемия разкрива пукнатините в социалната и икономическата ни система, в това число здравеопазване, образование, икономика на домакинствата, справяне с бедствия, правосъдие и т. н. Това не са нови проблеми, но те изкристализират във времена на криза. Може би сега е моментът да почетем повече книги, посветени на преодоляване на актуалните проблеми, както и такива, които разкриват протичането на подобни пандемии в миналото.

5. Готварски книги

Стоенето у дома вдъхновява по нов начин готварските ни способности. Сега е моментът да изтриете праха от дебелите готварски книги и най-накрая да разгледате какви идеи ви предлагат.

6. Книги за самопознание

Ако прекарвате повече време сами, може би книгите за самопознание ще ви окуражат да придобиете нов поглед върху живота си, върху пространството, което обитавате, върху навиците си.

7. Книги-подпирачки за врати

Не е ли самоизолацията перфектното време за „Одисей“ (840 страници) или пък „Война и мир“ (1200 страници)? Вече нямате извинението да не четете твърде дебели книги, защото не се побират в чантата ви или защото са неудобни за разгръщане в метрото.

tom-hermans-9BoqXzEeQqM-unsplash-scaled

Сега е моментът да изтрием праха от книгите и да видим какво ни предлагат! Те са най-добрата и естествена компания за миговете, в които сме сами

Книгите, които оформиха съвременния свят, ви очакват в „Хеликон”
Лира.бг по материали от BookRiot

Прочетете още

346174310_814743073329189_1953457470578220626_n

Петъчен книговодител – книги с много болка по страниците

Тъжни, но и красиви, те са чудесен спътник за юлските дни Има романи, които умело …