Начало / Читателски дневник / И Мураками като Иво Сиромахов е фен на Чандлър

И Мураками като Иво Сиромахов е фен на Чандлър

Харуки Мураками е сред 100-те най-влиятелни хора в света според класацията на сп. „Time” за 2015 г. Той често използва влиянието си, за да насочи хората към четенето на добри книги. След анализ на интервютата, които Мураками дава от началото на изключително успешната си писателска кариера, ето кои са и книгите, според сайта bookstr.com, които японецът най-често препоръчва. Като вкусът му се пресича с този на Иво Сиромахов в неотдавнашната класация на нашия автор.

 

126464z„Замъкът” от Франц Кафка

„Замъкът” не е най-популярната книга на Кафка, но със сигурност е една от най-харесваните. Мураками твърди, че това е първата творба на Кафка, която прочита на 15 години и която го разтърсва неописуемо.

 

63507z„Братя Карамазови” от Фьодор Достоевски

Мураками най-много се впечатлява от способността на Достоевски да развива и усъвършенства писателските си качества с времето, включително и в процеса на писане на „Братя Карамазови”: „…той става все по-добър, велик… Това е велик роман”.

 

8157964_bСпасителят в ръжта” от Дж. Д. Селинджър

Това е класически роман за мнозина, в това число и за Мураками. „Помня, че беше едновременно забавна и мрачна, силна история”, споделя писателят. „Сигурно съм бил разтърсен, когато я четох като млад”.

 

216135_bВеликият Гетсби” от Ф. С Фицджералд

Американската история е на върха на книжния пантеон на Мураками, който твърди, че това е любимата му книга: „През 20-те си години исках да я преведа, но не бях готов”.

 

219920_bПоредицата за Филип Марлоу от Реймънд Чандлър

Мураками не може да избере само една книга на Реймънд Чандлър – той препоръчва всичките. Детективските истории са класически и оказват голямо влияние върху автора като млад. „Филип Марлоу е плод на фантазията на Чандлър, но за мен беше истински. Исках да живея неговия живот”, споделя Мураками.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

12_ivo_siromahov2

Иво Сиромахов: Ние, българите, опровергаваме дори дарвиновата теория за еволюцията

Наскоро по книжарниците се появи продължението на книгата „У майкини“ със заглавие „Майкини и другите“ …