Начало / Свят / Най-голямата печатница за пари в света фалира

Най-голямата печатница за пари в света фалира

Банкнотите са сред най-опасните преносители на COVID-19

_methode_times_prod_web_bin_556cef9e-57fd-11ea-8d8f-51ad578bbcfe

De La Rue е създадена през 1821-а, като печата пари от 1860-а насам. Британската фирма се намира в Хампшър, а на нейните машини се изработват банкноти за 140 страни по света. Въпреки че е една от най-големите в света, 2019-а отбеляза невероятен срив и загуби повече от 12 млн. лири. Част от проблемите на печатницата са по вина на Венецуела, която дължи на британците 18 млн. лири.

Сега на дневен ред са мерки за реструктуризация на производството и дълга. De La Rue има производствени мощности и в Русия и САЩ, като наред с банкноти, печатницата произвежда лични документи или например холограмните елементи на кредитните карти „Виза”.

Общо печатницата има около 2500 служители. Смята се, че именно De La Rue е най-голямата частна печатница за пари в света. От около 171 млрд. нови банкноти преди две години, 11% са изработени в частни печатници.

Проблемите на печатницата са на фона на срив в доверието към физическите разплащателни средства. Редица страни ограничават плащанията в кеш заради ширещата се пандемия от COVID-19. Въпреки че търговските обекти приемат банкноти и монети, се препоръчва да бъдат използвани кредитни и дебитни карти.

Китай планира да унищожи голяма част от банкнотите си заради COVID-19

202002191634463587

При експерименти относно здравния статут на парите се оказва например, че само за два дни в инкубатор на площ от два квадратни сантиметра върху банкнота се появяват над 50 колонии, начисляващи общо милиарди микроби. Това е много повече от микробите върху обичайните предмети в заобикалящата ни среда. Такива опити са проведени в Нюйоркския университет.

Като мярка срещу COVID-19 и китайското правителство започна мащабна акция по изкарване от обращение на милиарди банкноти и монети. Идващите от най-проблемните области в страната направо се ликвидират. Южнокорейската национална банка пък оставя значителни финансови средства на „карантина” в трезорите си. Преди да бъдат върнати в обращение, се планира дезинфекцията им.

Лира.бг по материали от БиБиСи и „Финпарада“

Прочетете още

1p1-1024x686

Къщата на Хемингуей на крачка от затваряне

Икономическата криза се отрази на атрактивния музей Писателят идва за първи път тук през 1928-а, …