Начало / Без категория / Блажка Димитрова: Да спестяваш е ключово умение

Блажка Димитрова: Да спестяваш е ключово умение

„Живот с нулев отпадък“ учи как се оцелява в трудни моменти като настоящия

Blazhka-Dimitrova-ESCREO-5-1

Блажка Димитрова е собственик на първия ресторант с нулев отпадък в БългарияБлагичка – ZERO WASTE“, и автор на едноименната книга „Живот с нулев отпадък“. Нейната кауза в името на опазване на природата следват все повече хора, защото осъзнават практичната страна на това да си приготвяш неща от първа необходимост, без никакъв боклук, но и ползата за здравето в момента. Авторката бързо откликна на нашия мейл с въпроси по темата.

– Блажка, явно владеете рядкото умение да пестите. Това учи ли се, или е до характер, казвали ли са ви някога – „скръндза“ такава?☺

А-ха-ха, ей този въпрос никога не са ми го задавали. За да бъда искрена – не помня да са ми го казвали директно, но подозирам, че може би понякога провокирам хората около мен да си го помислят. А дали това умение се учи – ама разбира се! Вярвам, че всичко можем да научим и овладеем до съвършенство с практика и планиране. Да спестяваш е ключово умение, особено днес, когато сме изправени пред нова икономическа криза.

– Как работи „Кухнята на Благичка“ по време на епидемия?

– По-трудно, отколкото очаквах! Всичко, случващо се в момента, често ме плаши. Има сутрини, в които ставам и се питам ще успеем ли да издържим финансово. От 9 март насам работата при нас намаля със 70%. Ние сме бизнес, които се основава на кетъринга за големи събития. А такива в момента няма и надали скоро ще има. Но се учим в движение. Фокусирани сме само и единствено върху приготвянето на отлични и вкусни обедни менюта и доставката им до всяка точка в София. Вярвам, че ще се справим!

– Нулевият отпадък, както разбирам, е цяла философия. Но откъде да започне човек? Може ли да се движи по книгата? 

– Писах книгата точно с тази цел – ако се чудиш как да започнеш, тя да ти помогне. Главите са колкото логически свързани, толкова и независими. Може да четеш последователно всичко или просто да отвориш главата, която в момента конкретно те вълнува.

– Не е ли трудно с храната например от топлите витрини на хипермаркетите, откъдето набързо си купуваме нещо в кутия за еднократна употреба?

– Трудно е, но само в началото. А началото според моите изчисления е около 2-3 месеца. Необходимо е да промениш няколко навика в себе си – да си носиш твоята бутилка за вода, чаша за кафе, кутия за храна, платнена торба. А след това да откриеш онези места, в които ще те посрещнат с усмивка – теб и атрибутите, които носиш. В големите хипермаркети това е трудно, почти невъзможно, но в редица по-малки магазини става все по-лесно и дори се превръща в практика, а не изключение.

– Пространството вкъщи, колкото и да се старая, все се пълни с джунджурии. Предмети, които са подарък или импулсивна покупка. Какво ще кажете на плюшкиновци като мен?

– Следващия път, когато знаете, че някой се готви нещо да ви подари, споделете му, че се опитвате да следвате по-минималистичен начин на живот и не искате да се обграждате с вещи. Кажете, че предпочитате някакво преживяване или посочете нещо конкретно, от което наистина имате нужда. Ако вече имате много вещи, може да ги подарите или продадете. Аз го правя постоянно – има много групи в социалните мрежи, в които може да обявите, че искате да се разделите с някоя вещ.

Да спестяваш е ключово умение, особено днес, когато сме изправени пред нова икономическа криза

blazka

– А как стои въпросът с книгите, които хората обичат да трупат и не биха се лишили от тях за нищо на света?

– Да си ги пазят! Книгата е сред най-прекрасните вещи, които можем да имаме. Разбира се, винаги можем и да подарим някоя книга или да дарим на някое читалище, което има нужда.

– В момента на всеки му се налага да пести при положение, че работи от вкъщи или не работи изобщо заради карантината, но наблюдаваме и обратния процес –на презапасяване. Дайте ни съвет за настоящата ситуация. 

– Настоящата ситуация е нещо ново, непознато за мен. Страхът е нещо, което и аз усетих въпреки силната подкрепа, която получавам от семейството и приятелите си. Не виня хората, които се презапасяват. Разбирам ги донякъде, но от друга страна всички ни уверяват, че храна има и ще има за следващите две години. В такива моменти осъзнавам, че знанието да подготвяме сами ключови неща от ежедневието е много ценно. Ето, аз мога да си направя всякакви млечни продукти у дома, мога да си приготвя паста за зъби и всякаква козметика. Да, за тези неща също ще са ми необходими продукти, но имам спокойствието, че и с малко ще оцелея, защото така ме научи философията на нулевия отпадък. В книгата съм споделила десетки рецепти за базови неща – от хранителни продукти, през почистващи препарати, до козметика. Трудните моменти и тази карантина са идеалното време да научим нови неща. Възползвайте се!

Разговора води Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC08510 (1)

Любомир Калудов: Който има много злато, накрая змей му прегризва гърлото

Говорим с един талантлив писател и лекар за болката и усмивката, и за Странджа!  Любомир …