Начало / Без категория / Български писател получи за първи път Нобелова награда

Български писател получи за първи път Нобелова награда

Георги Господинов беше удостоен с отличието за физика по случай 1 април

georgi-gospodinov_foto-di-dafinka-stoilova

За първи път Нобелова награда за физика се връчва от Кралската шведска академия на науките през 1901-а. Получава я Рьонтген, сигурно се досещате – точно на негово име са кръстени и рентгеновите лъчи. Миналата година пък я спечелиха общо трима – Джим Пийбълс, Мишел Майор и Дидие Кело. Пийбълс за открития в космологията, а Майор и Кело за откриване на екзопланета.

Сега в поредицата от имена се добавя и това на Георги Господинов „заради приноса му в областта на автофикционалната физика”, по думите на авторитетното жури. „Господинов доказва, че и тъгата има маса – се казва още в коментара на специалистите. – Чрез своя труд „Физика на тъгата” той допринася съществено за разбирането на характера на субатомните емоции.

Церемонията по връчването на наградата ще се състои едновременно с издаването на книгата на Георги Господинов на шведски. Така той става първият българин, удостоен с Нобелова награда, като получава уникалния шанс да се превърне и в първия човек в света, който има шанс да спечели ценния приз в две категории – физика и литература, с една и съща разработка.

fizika

Господинов доказва, че и тъгата има маса. Чрез своя труд „Физика на тъгата” той допринася съществено за разбирането на характера на субатомните емоции.

„Физика на тъгата” и други книги от Георги Господинов ви очакват във виртуалния „Хеликон” и след 1 април

Лира.бг по материали от достоверни източници

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

45453520._UY901_SS901_

Ние, хората, сме съвкупност от истории

Любина ЙОРДАНОВА, Лондон Водещото издателство за преводна литература във Великобритания Fitzcarraldo Editions публикува през 2018 …