Начало / България / „Пълно финансово преобразяване“ – програма за живот без дългове

„Пълно финансово преобразяване“ – програма за живот без дългове

Дейв Рамзи изгражда у хората финансова дисциплина, която им се отплаща стократно

maxresdefault

Дейв Рамзи познава радостта от печеленето на пари, но и стреса от тяхната загуба. Преди да е навършил трийсет години той има натрупани 4 млн. долара, които губи заради банките. Успява да се съвземе с програмата, наречена от него „Пълно финансово преобразяване“, и да посрещне спокойно кризата през 2008 г.

Дейв Рамзи добива популярност със своето тричасово радиошоу (The Dave Ramsey Radio Show), в което на достъпен език обсъжда сложни финансови проблеми и хиляди слушатели остават благодарни, защото буквално ги е измъкнал от мизерията. Веднъж престанали да живеят извън възможностите си и да плащат всеки месец на кредитори, хората започват да плащат на себе си. Затова книгите на гуруто от Тенеси присъстват в класациите на „Ню Йорк Таймс, той се изявява като експерт в телевизионни предавания и мотивационен лектор на различни форуми, а „Пълно финансово преобразяване“ има над 6 млн. продадени копия.

Дейв Рамзи обяснява стъпка по стъпка как да изчистим всичките си задължения към банките, да свикнем да поддържаме авариен фонд за спешни случаи, да инвестираме 15% от общите си доходи в пенсионна сметка, от рано да спестяваме за образование на децата, и накрая – да даряваме. Звучи абсурдно за условията, в които живеят по-голяма част от българите, но един внимателен прочит на книгата, пълна с конкретни цифри и съдби, преобразени по системата на Дейв Рамзи, показва, че формулата за тях и за нас е сходна, просто мащабите са други. Ето няколко цитата:

daveramsey

Дългът е начин да осъществим прищевките си, преди да можем да си ги позволим. Повечето американци не могат дори да си представят кола без месечни вноски, къща без ипотека, студент без студентски заем и кредит без кредитна карта. Продават ни дълга като нещо хубаво и нормално с такава жар, че сме загубили представа какво е да живееш, без да погасяваш някакъв заем“.

„Да си купиш нещо по плана „Изплати за три месеца без лихва“ НЕ Е същото като да си го купиш в брой. Тъпият маркетинг, на който цяла Америка се връзва, доведе до това, че купуваме неща, от които не се нуждаем, с пари, които нямаме, за да впечатлим хора, които дори не харесваме.“

222408_bСъставяйте бюджет за всеки месец. Разпределете месечния си доход по разходни пера преди началото на месеца. Приходите минус разходите трябва всеки месец да са нула – това е т.нар. бюджет на нулева база. Погледнете доходите си за месеца, погледнете сметките, които имате за плащане, вноските по кредитите и спестяванията – и сложете всеки долар в определена разходна категория. Ако имате плаващ доход – бонуси, комисиони, хонорари от свободна професия и прочие, съставете приоритизиран разходен план, но и в този случай трябва винаги да имате разписан месечен бюджет преди началото на всеки месец.

„Погасяване във възходящ ред– от кредита с най-малък остатъчен баланс към този с най-големия (и без хитрувания, ако обичате!); изтърпяване на някои лишения; целенасочен устрем. Последното – тотална, всеотдайна целеустременост – е може би най-важното от всичко. Това означава да си кажете (но искрено и твърдо!): „Запретвам ръкави и разкарвам този дълг! Оставям всичко друго настрана и се концентрирам върху това!

Текст Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Галина Танева: Пиша за красотата и колорита на селата в Сакар планина

Преданията и легендите заживяват в книгите ѝ Родолюбиви и истински – с тези думи може да …