Начало / Любопитно / Модно списание замести снимките с илюстрации

Модно списание замести снимките с илюстрации

Италианският „Вог“ го прави заради природата

02vogueitalia-3-videoSixteenByNineJumbo1600

Главният редактор на изданието Емануел Фарнети изтъква колко вредно влияние имат модните снимки върху околната среда. Конкретно за септемврийския брой миналата година – той обикновено е с най-много страници, са ангажирани 150 човека, като за производството на снимките са били нужни 20 самолетни билета плюс 12 за влак. Общо 40 автомобила са се движили, за да е всичко наред. Изпратени са и 60 пощенски пратки. Статистиката продължава – за да е пълно списанието със снимки, са светили лампи най-малко в продължение на 10 часа, произведени са отпадъци, разнасяни са напред и назад дрехи…

Затова януарският „Вог“ излиза с осем различни илюстрирани корици, които са създадени без излишно пътуване, а статиите в списанието са например за дрехи, ушити от рециклиран текстил. Икономисаните средства, по думите на главния редактор, ще бъдат дарени на венецианска фондация, която се бори с щетите от наводненията в красивия град.

yoshitaka-amano-for-vogue-italia-january-2020-6
Модна страница в новия „Вог“

В потвърждение на изтъкнатото от Фарнети бяха публикувани данни, че текстилната промишленост ще се разрасне с две трети през следващото десетилетие, а до 2050-а ще стане отговорна за 25% от въглеродните емисии – за сравнение, през 2015-а стойността е била само 2%.

„Вог“ излиза от 1892 г. Списанието залага главно на фотографията. Определяно е като най-влиятелно по отношение на модата в света. Сега въвежда нова стратегия във всичките си 26 издания, която се основава върху идеята за опазване на околната среда.

Лира.бг по материали от Vogue.it

Прочетете още

222036_b

„Гъбарко“ с илюстрациите на Лазаркевич

Три златни стихотворения, любими на поколения деца „Гъбарко“, „Медената пита“ и „Веселите футболисти“ са три приказни …