Начало / Критика / „Повярвай ми“ – психотрилър по Бодлер

„Повярвай ми“ – психотрилър по Бодлер

„Повярвай ми“ е психотрилър, вдъхновен от поемата „Цветя на злото“ от Бодлер. Чудесният превод на български е дело на Богдан Русев

222056_bЗад находчивото хрумване стои Дж. П. Дилейни, познаваме го с романа „Момичето преди“ в същия жанр и с още няколко книги в стилистиката на дамската проза, които той пише под псевдонима Антъни Капела. Явно роденият в Уганда британски писател обича да сменя маските. Радваше ни лекотата на двата му преливащи се образа в „Момичето преди“, но в „Повярвай ми“ буквално е надминал себе си.

Четем книга, пълна с театър, поезия и убийства. Главната героиня Клер е студентка, дошла от Великобритания в САЩ, за да учи в престижно училище за актьори. Младата жена няма зелена карта, а таксата за образованието й е твърде висока, затова тя приема да работи под прикрите за полицията и се вкарва в жестока роля, която едва не й струва живота.

На сцената може да се лъже, в живота обаче няма превъплъщение толкова съвършено, та играта му дълго да издържи. Темата е липсата на доверие, поднесена чрез Бодлер и неговата поема „Цветя на злото“, където сексът и смъртта са неделими, подобно на актрисата и ролята ѝ на прелъстителка на сериен убиец. Проблемът е, когато имаш насреща си изтънчен злодей, хитра наказателна система и жена, достатъчно лабилна, за да не разграничава проявите на страст и насилие. Читателят също се побърква, но очевидно това е целта. Дж. П. Дилейни го върти като хамстер на колело – през театралните техники на Станиславски, психологически тактики от криминалистиката, разкошни цитати от Бодлер плюс непредсказуеми обрати в поведението на героите, разиграни като спектакъл, по уж предварително ясен сценарий. Помага ли Клер да заловят убиеца в крайна сметка? И да, и не. В„Повярвай ми“ истината е далеч от простото тълкуване, а номерът е, както казва авторът, „да се държиш достоверно при въображаеми обстоятелства“. Защото хората се саморазрушават, ако им липсва радостта от творчеството.

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …