Начало / Критика / „Защо не цъфтиш?“ внася пролетно настроение посред зима

„Защо не цъфтиш?“ внася пролетно настроение посред зима

Симпатичната книжка образова децата по приятен начин
Възрастните могат да я използват като шеговита добавка към всеки подарък

kor

Обичаме детски книжки, които са правени с мисъл и предизвикат веднага емоция от рода на: „Ха-ха, ето какво било!„, „Виж го този, прилича на теб!„, и „Ей, огладнях, докато ги гледам!

„Защо не цъфтиш?“ на Катарина Мацурова е точно от тях. На няколко страници децата, които се учат да четат (и по-малките), ще преживеят суматохата на тумба зайци и едно растение, над което най-големият умник-мече се чуди то защо не цъфти, при все че полага грижи за него като за живо същество. Дори го пои с какао!

Отговорът е находчив и неочакван. Няма да отнемаме удоволствието на читателя сам да го намери, просто ще подскажем на още по-умните, че авторката рисува по модерен начин идеята за обърнатия свят, който познаваме от вълшебните приказки и отправя актуално за днешния ден послание – нещата в природата имат свой естествен ход и е добре да го знаем, за да ни носят наслада на масата, или в градината. Ами не го правим, пък после съжаляваме за очевидни на пръв поглед решения, които сме взели… с главата надолу. Също като героите в книгата.

mrkev

„Защо не цъфтиш?“ е дело на словашкия илюстратор Катарина Мацурова. Тя е асистент в катедрата по графика и други техники в Академията по изобразителни изкуства в Братислава. Най-голямото вдъхновение за нея са пътешествията. Обича да рисува непознати страни, култури и традиции. Комбинира традиционните техники на рисуване с модерни технологии. Сред популярните ѝ книги за деца са „Бълхата Тео„, „Как да научим Еда да лети?„, „Как се хранят животните„, „Мече в кухнята„, „Защо не цъфтиш?„.

Текст Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

242158_b

Чудовищно щастие, като на филм!

Приключенски роман за Хелоуин, който препоръчваме и без повод, щом се търси хубава детска книга Поучителен …