Начало / Без категория / Неприличната колекция за деца от Роалд Дал

Неприличната колекция за деца от Роалд Дал

Писателят е критикуван и в наше време за стила си

71rIOOWG5VL._AC_UF1000,1000_QL80_

Роден е на 13 септември през 1916 г. Създава може би над 50 книги, а животът му много прилича на този на една друга икона – Екзюпери. И двамата са пилоти, като и Роалд Дал изчезва със самолета си по време на Втората световна война. Само щастливи обстоятелства го спасяват, та да се превърне после с десетилетията в един от най-четените писатели за деца. А заедно с това… и най-забравяваните. Обвиняван е например в женомразство или пък антисемитизъм. Преди година наследниците на автора дори нанесоха леки корекции в знакови негови текстове, за да не звучат обидно, въпреки че героите му са способни да изрекат и три ругатни в едно изречение.

И днес книгите на Роалд Дал правят децата щастливи и ги развеселяват – ето няколко златни примера

205080_b

„Матилда“ излиза през 1988 г.

В центъра на сюжета е малко надарено момиченце, чиито родители обаче са изпълнени с безразличие към талантите ѝ. Когато БиБиСи 4 прави анкета за най-добрите романи на всички времена през 2003-а, „Матилда“ се озовава на първо място. Не е за пренебрегване и 30-ото ѝ място сред най-добрите 200 детски романа – класация, публикувана в САЩ от „Скул Либръри Джърнъл“. Още през 1996Дани Де Вито режисира и филм, като самият той заедно със съпругата си Риа Пърлман се превъплътяват в ролята на родителите на детето.

1431079_b

„Вещиците“ е от 1983 г.

Отвратителни същества се маскират като жени, та да унищожат всички деца, които според тях са най-противното нещо на света. „Вещиците“ също е сред най-добрите детски романи според „Скул Либръри Джърнъл“. Появяват се обаче опасения, че някои пасажи не са подходящи за деца. Има и обвинения за мизогиния или женомразство, отправени към автора. Така че „Вещиците“ влиза и в друга класация, този път с отрицателен знак… Тя е 22-а сред книгите, които най-често са сваляни от библиотечните регали, а проучването е на Американската библиотечна асоциация. Има и две екранизации с разлика помежду им от 30 години – на Никълъс Роуг от 1990-а и на Робърт Земекис от 2020 г.

0967370_b

„ГДВ“ се появява през 1982 г.

Тук в центъра на събитията е необичайната дружба между Софи и един голям дружелюбен великан – все пак такива рядко се срещат, трябва да признаем! В книгата се появяват общо девет човекоядни великани, така че Софи и нейното приятелче трябва да измислят начин да спасят света от тях. Може би ще им помогне кралицата… а може би не! За сблъсъка между ГДВ и събратята му Кръвопиеца, Плътояда, Костотрошача и прочие има създаден например анимационен филм. Иначе Роалд Дал я пише в типичния си стил, като не спестява на малкия читател страшните ситуации, които сякаш са от хорър.

5531697_b

„Семейство Тъпашки“ излиза през 1980 г.

Тя е наполовина като обем на фона на останалите книги на Роалд Дал, по-лесен е и езикът, на който е написана. Затова обикновено се препоръчва да е сред първите книги на писателя, с които се срещат децата. Историята е за непоносимите господин и госпожа Тъпашки, които никога не се къпят и непрестанно спорят за нещо. Приключенията всъщност следват едно след друго. Някои критици я наричат „толкова ексцентрична, че няма как децата да не се влюбят в нея“. Посланието на писателя пък се крие в това, че когато сме противни по характер, така и изглеждаме… струва си да се замисли над това всяко дете или възрастен, стига да не изпитва слабост към чиния с червеи за обяд вместо спагети!

0606204_b

„Дани – шампион на света“ е още от 1975 г.

Тук Дани трябва да приеме жестоката истина, че баща му е престъпник, но пък има план, който със сигурност може да промени нещата. И двамата се спускат в спасителна акция. Внимателният читател може да открие между редовете послание и за това какво е дете да страда от социално неравенство – Дани живее с баща си във фургон край бензиностанция. Книгата става вдъхновение за телевизионен филм през 1989 г. Режисьор е Гавин Милър.

2904624_b

„Чарли и шоколадовата фабрика“ е създадена през 1964 г.

Както подсказва и заглавието, в центъра на вниманието е Чарли – добро момче, което мечтае да влезе в шоколадовата фабрика по пътя за училище. Чудото се случва благодарение на лотария, организирана от собственика Уили Уонка. Следва шеметно приключение, гарнирано – разбира се, и с много шоколад. Фантазията на Роалд Дал не знае граници по страниците на книгата. Писателят пише и продължение осем години по-късно – „Чарли и големият стъклен асансьор“. Вдъхновението идва от реални ситуации в детството му, а първата версия на книгата е редактирана от неговия племенник.

161650_b

„Джеймс и гигантската праскова“ излиза през 1961 г.

Горкият Джеймс няма късмет – родителите му са изядени от носорог, така че за възпитанието му се грижат злите лели Спондж и Спайкър. Случва се обаче вълшебство и той… тръгва да пътешества по света. Вместо със самолет или кораб обаче го прави с… гигантска праскова. През 1996 г. се появява филм, който носи подписа на студията „Дисни“. Интерпретацията е по-скоро свободна, но въпреки това реакциите са положителни. Просто… всички обичат Роалд Дал!

Колекция за деца и големи от Роалд Дал

Книгите на Роалд Дал представи Краси Проданов
Изображенията са от wellbeingmerthyr.co.uk и amazon.com

Прочетете още

mesec

Инстинкт за хубави книги

Заглавията на септември се грижат за доброто ни настроение Запалените читатели – вярвате или не, улавят …