Начало / "Четящият човек" / „Хеликон“ в Търговище отпразнува две години и получи приветствие на диалект от Торлака

„Хеликон“ в Търговище отпразнува две години и получи приветствие на диалект от Торлака

Книжарницата вече е важно място за срещи в града

20191203_185135

Макар и за толкова кратко време, нашата книжарница се превърна в Дом на книгата, в който си дават среща малки и големи. „Да се видим до „Хеликон“ е вече фраза, която може да се чуе често в Търговище. И този факт е показателен, че книжарницата се превърна в знаково и запомнящо се за града място. Ние, книжарите, често сме свидетели и на срещи направо сред книгите – така и радостта на хората е още по-голяма!

Но тук идват също така и най-малките, за да вземат в ръце своите първи книжки – с приказки, със звуци, за оцветяване. Малко по-големите, тепърва научили буквите, почват на един дъх да „изпиват“ първите си енциклопедии, да редят пъзели и сами да прочитат своите първи книги.

И тийнейджърите идват в „Хеликон“ – къде сами и почти тайно, къде с група шумни приятели и съученици. Тук, в нашите книги, те намират отговори на своите първи трепети, тръгват на пътешествия с различните герои, дори странстват из Космоса или през паралелните светове. Доверяват се вече и на класиката, най-вече българската, която изучават в училище.

Така стигаме и до най-голямата ни група клиенти, които прочитат от кора до кора всяка новоизлязла книга, като отбират от любим автор до любим жанр, имаме клиенти мениджъри, има и банкери, учители и обикновени служители. За наша радост си имаме и фенове, които не пропускат да включат „Хеликон“ в дневния си маршрут без каквото и да е изключение.

БЛАГОДАРИМ ви, мили хора, вие ни правите щастливи! Радваме се, че сме ви полезни!

torl

За да отбележим подобаващо своята втора годишнина, поканихме на среща-автограф Стоян Николов–Торлака. Познаваме го от неговите книги – най-вече от „Северозападен романъ“, написан на диалект и докарал ни много смях – смях, смях, смях, та чак до… плач. В познатия ни вече негов стил последваха още книгите „Автономията ????“ и „Май ще ни бъде…“. И докато се смеехме и плачехме с неговите герои, Стоян Николов ни предложи един напълно сериозен двутомник – книгите за Иваил Цар. Романът запълва дълбока празнина в представите ни за българското Средновековие. Защо и как Иваил става цар на българите, какво го води до тази съдбовна крачка и как миналото на един мъж формира бъдещето на цял един народ – това прочетохме в двутомника.

Стигаме и до най-новото му творение – книгата „Херакъл от Диви дол“, която Стоян Николов ни представи и в Търговище. Но разговорът ни започна от това как се пише книга на диалект. Каква ли борба пада с коригиращата програма на компютъра… И въобще как му е хрумнало на Торлака да опише една всъщност любовна история на езика, който се говори в бащиното му село Говежда.

Стоян Николов в познатия си прям и нецензуриран стил бързо стопли душите на дошлите в книжарницата в този първи истински зимен ден за годината. Разговаряхме свободно с госта, а клиентите на книжарницата задаваха много въпроси. Сред тях имаше и такива с корени в Северозападния край на България. И като се заговориха на тамошния диалект… Домакините от търговищкия „Хеликон“ почерпиха за рождения си ден. И така, с чаша в ръка неусетно отминаха часовете, определени за срещата.

Лира.бг честити на свой ред на търговищката книжарница от семейството на „Хеликон“ – пожелаваме ви прекрасни читатели, много хубави книги по рафтовете, пък и срещи с техните създатели! А с всяка нова година живот прибавяйте нов етаж на тортата, с която отбелязвате празника :)

За рождения ден на Хеликон Търговище разказа Борислав Курдов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

thank-you-5077738_1280

И книгите напомнят за думата БЛАГОДАРЯ

Прави и нас, и света наоколо по-добър 11 януари е световният ѝ ден. Отбелязва се …