Начало / Без категория / Холандия сменя името си, образът й живее чрез книгите

Холандия сменя името си, образът й живее чрез книгите

Правителството на Нидерландия реши да се откаже от името Холандия

rED-Nederland-2019-featured-image

Проблемът бил имиджът на страната, която туристите свързвали предимно с наркотици и амстердамския „квартал на червените фенери“. Ребрандирането засяга спортистите, които ще представляват Нидерландия на Олимпиадата в Токио през 2020 г., музикантите на бъдещия конкурс Евровизия, въобще лицето й на всички социални, политически и културни форуми.

Тази новина, част от постмодерния свят и тенденцията с лекота да сменяме своите идентичности, вече не ни изненадва. За щастие имаме книгите, а те показват истинския характер на една нация, или… накъде ще я отвее вятъра на политкоректността.

Припомняме някои емблематични имена от холандската литература.

Ане Франк

Eврейското момиче, което описа в дневник живота си по време на нацистката окупация на Холандия. Книгата й е преведена на десетки езици и е включена в учебните програми на много страни по света. „Не се плаша от нищо, освен от собствените си недостатъци„, казва Ане Франк в разгара на Втората световна война.

Йохан Хьойзинха

Уважаван професор по история в Гронингенския университет, полиглот, който владее осем езика. Добива особена популярност, след като през 30 – те години на 20 в., развива културологичната теза за ролята на игрите в цивилизацията, в блестящия си труд Homo ludens (Играещият човек). От него вземаме цитата: „Във всички времена моралистите не са преставали да се оплакват от рязко падение на нравите.

ni

Рей Клуун

Специалист по маркетинг, който на 35-годишна възраст губи жена си след тежка битка с рака и разказва за собственото си разюздано поведение по време на нейното боледуване в романа „Отива една жена при лекаря“. Той става тотален бестселър, като само в Холандия тиражът му надхвъря 600 хил. копия. У нас Рей Клуун има издадени още три книги, но колкото и да е скандален и противоречив, творчеството му заслужава внимание. Най-малкото защото вътре се срещат и такива фрази: „В разкаянието има своя закономерност: то идва закъсняло във вечността.

Херман Кох

Един от най-разпознаваемите съвременни холандски автори. Освен на литературното поприще се е изявявал като журналист, телевизионен продуцент и актьор. Преди 10 години постига международно признание с романа си „Вечерята“, в който действието се развива в рамките само на една вечер от живота на холандско семейство, а засяга проблемите на цялото общество  дотогава. Хладнокръвен, техничен, целеустремен писател, чиято дистанцираност в чувствата понякога стряска, но именно тя му печели милиони читатели по света. Творчеството на Херман Кох  е пълно с изводи от типа: „Мисля, че светът ще се преобрази, ако съжалението изчезне от него.

Арнон Грюнберг

Друго бунтарско перо на холандската литература. Българската публика познава две от книгите му – „Тирза“ и „Амстердамски блус“. Едва на 48 г, Грюнберг е твърде плодовит автор, зад гърба си има 12 романа, които са преведени на 30 езика, носител е на много награди, влючително за цялостно творчество. Препоръчваме го на тези, които пазят младежки плам в сърцето и не обичат извисените сентенции, или както пише авторът, „За да живеете истински, трябва да загубите контрол над живота„.

NiKni

Мишел Фейбър

Той е от хората, които наричаме „граждани на света“. Роден е в Холандия, живял е в Австралия, а сега в Шотландия. Умее да пресъздава викториански сюжети с фантастични елементи в тях. Томчето му с разкази „Ябълката“ напомня на творчеството на Дикенс и Текери, с пъстра галерия от образи извън общоприетите нрави. Как пише ли? Красиво, ето така… „блаженство е да се окажеш сред хора, които не знаят нищо за теб!

Еразъм Ротердамски

Фигура, на която й приляга тежко да завърши нашата литературна разходка из Нидерландия. „Дори в най-лошата орис има възможност за щастливи промени“ – казва човекът, оставил диря в съкровищницата на философията с шедьовъра „Възхвала на глупостта“. Създаден е през 16. век под формата на писмо-беседа до неговия приятел Томас Мор. Зад сериозния тон се крие сатира от най-висока проба, толкова актуална днес, когато сме развили потребителски вкус към всеки аспект от живота, та изграждаме своя образ, действайки от ситуацията на мига.

Литературна разходка от Людмила Еленкова

 

Прочетете още

ЛЮСИ Колонка(1)

Българският Уди Алън

Людмила ЕЛЕНКОВА Хората, които поживяха в евтините години на бозата, баничките и билетчето за градския …