Начало / България / Литературно меню се появи в Бургас

Литературно меню се появи в Бургас

Вместо грамове са посочени страниците на книгите

menu

Интересната идея принадлежи на любимия ни Хеликон. Книжарницата се преобрази в литературен ресторант и всеки ден изнася на вратата своето меню. „Вкусните” списъци се сменят, като литературните гастрономи могат да се насладят на изтънчени деликатеси от обичани страни. Седмицата започна със сладости от южната ни съседка – Турция. Основното в менюто беше „Мечът на бога” от Ахмед Юмит – 399 страници, както изрично беше посочено на дъската. Алергени в книгата на именития белетрист очевидно липсват :)

Вторникът предложи изтънчено литературно гурме от една страна, в която и книгите, и кулинарията са култ. Пиронът във „френското” меню на Хеликон беше „Парижкият сладкар” на Лора Мадлен – може да се каже, 347 страници точно на място!

Вместо чешки кнедли пък днес литературното меню ще включва „Пражкото гробище” на Умберто Еко и „Валс на раздяла” от Кундера. Пицата пък ще бъде заменена в четвъртък с едно истинско „Италианско лято” и други предложения от слънчевата страна. За петък от Хеликон са предвидили „Гръцко кафе” – досещате се, че менюто е посветено именно на Гърция. Вкусно ще е и в събота, когато се очаква на дъската с менюто да блесне Испания.

Литературното меню е прекрасна възможност да пропътуваме през много страни, чиито книги понякога остават в сянка. Така че идеята е повече от добра!

Лира.бг по материали от Хеликон

Прочетете още

IMG-20231001-WA0001

„Хеликон Смолян“ се преобрази

Книжарницата в сърцето на Родопите заработи отново на същия адрес в центъра на Смолян,  бул. …